ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Σε "αχαρτογράφητα νερά" ο Nasdaq

20:21 - 10 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Σε "αχαρτογράφητα νερά" ο Nasdaq
Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες αυτήν την ώρα, με τον Dow Jones να επανέρχεται στα επίπεδα των 19.950 μονάδων και τον Nasdaq να πιάνει νέα ιστορικά υψηλά ωθούμενος από τα υψηλά κέρδη των Apple, Yahoo, Caterpillar και Verizon. Η πετρελαϊκή πτώση περιορίζει ελαφρά τα κέρδη ωστόσο, ενώ στον αντίποδα ράλι καταγράφει το φυσικό αέριο. Σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο, ενισχύεται το 10ετές ομόλογο.

Τα κέρδη παραμένουν πάντως συγκρατημένα ενόψει της πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ αύριο – την πρώτη από τα τέλη Ιουλίου – και ενός μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες. Η αυριανή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει την ευκαιρία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να μάθει περισσότερα για τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης και τις πρώτες νομοθετικές ενέργειες τους επόμενους μήνες.

Στις εταιρικές εξελίξεις, η μετοχή της Valeant σημειώνει άλμα 10% μετά την απόφασή της φαρμακευτικής να πουλήσει τις δραστηριότητες θεραπειών κατά του καρκίνου Dendreon, στην κινεζική Sanpower, έναντι 820 εκατ. δολ. Σήμερα, μάλιστα, συμφώνησε να πωλήσει τρία brands φροντίδας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του CeraVe, στη γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’ Oreal, έναντι 1,3 δισ. δολαρίων, σε μια τελευταία προσπάθεια να μειώσει τα assets και το χρέος της.

Άνοδο 1,5% σημειώνει η μετοχή της Yahoo μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αλλάξει την ονομασία της σε Altaba και η διευθύνουσα σύμβουλος Marissa Mayer θα αποχωρήσει από το Δ.Σ. μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την Verizon Communications. Η Yahoo έχει εισέλθει σε συμφωνία να πουλήσει τις βασικές της δραστηριότητες στην Verizon έναντι 4,83 δισ. δολ.  Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η Caterpillar με +2%, και ακολουθούν Apple και Boeing.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί τις επόμενες ημέρες στις ανακοινώσεις εταιριών αποτελεσμάτων. Την Παρασκευή οι τραπεζικοί κολοσσοί JP Morgan και Bank of America είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν τα μεγέθη τους για το τελευταίο τρίμηνο.

 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,35% στις 19.956,94 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,54% στις 5.561,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,27% στις 2.275,11 μονάδες.

 

Στα ταμπλό, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express στα 77,52 δολ. με άνοδο 1,67 δολ.  ή σε ποσοστό 2,20%. Ακολουθούν η Caterpillar στα 93,93 δολ. με άνοδο 1,69% και η Home Depot με άνοδο 1,13% στα 135,83 δολ. Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Merck (-0,79%), η Procter & Gamble (-0,78%) και η IBM (-0,72%).

 

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο έχει σταθεροποιηθεί στα 52 δολάρια το βαρέλι για την ώρα, έχοντας περιορίσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα εν μέσω διολίσθησης του δολαρίου, το οποίο πλέον ανακάμπτει ελαφρά έναντι του γιεν (+0,08% στα 116γιεν/δολ) και περιορίζει ελαφρά τις απώλειες του έναντι του ευρώ (1,057 η ισοτιμία ευρώ/δολ). Ο χρυσός με τη σειρά του καταγράφει ήπια πτώση, καθώς παραδοσιακά κινείται αντίθετα με την πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Στο +7% το φυσικό αέριο. Το 10ετές ομόλογο καταγράφει άνοδο στο 2,38%.

 

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν αύξηση 1% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από το Νοέμβριο του 2014, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:28 - 10 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.