ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: O Nasdaq «προσπέρασε» τον Dow Jones

01:00 - 11 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Wall Street: O Nasdaq «προσπέρασε» τον Dow Jones
Απομακρύνεται από τα ρεκόρ και πάλι ο βιομηχανικός δείκτης, την ίδια ώρα που ο τεχνολογικός κάνει… πάρτι ωθούμενος από τα ισχυρά κέρδη της Yahoo. Εν τω μεταξύ πετρέλαιο και δολάριο υποχώρησαν, ενώ «καταφύγιο» αποτέλεσε ο χρυσός. Ενισχυμένο το 10ετές ομόλογο.

Το «λαγό με τη χελώνα» θυμίζουν οι δύο αμερικανικοί δείκτες τελευταία, καθώς τα επενδυτικά βλέμματα είναι καρφωμένα στον Dow Jones, επιθυμώντας διακαώς να τον δουν να ξεπερνά τις 20.000 μονάδες. Τόσο πολύ που… δεν είδαν ότι ο Nasdaq έχει σπάσει όχι μόνο ένα, αλλά τέσσερα ιστορικά υψηλά και μάλιστα σε συνεχόμενες συνεδριάσεις!

Σημειώνεται ότι αναμένεται η έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Από φέτος θα σπάσει μια παράδοση ετών καθώς πρώτες εισηγμένες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα δ’ τριμήνου θα είναι οι τραπεζικοί κολοσσοί JP Morgan, Bank of America και Wells Fargo αντί της Alcoa.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες ωστόσο η πρόεδρος της Tower Bridge Advisors, Maris Ogg προειδοποιεί: «Στο κοντινό διάστημα υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία θα πρέπει να ανησυχούμε. Για παράδειγμα θα υπάρξουν «γκρίνιες» από τις επιχειρήσεις καθώς η απότομη άνοδος του δολαρίου θα πλήξει την κερδοφορία τους στα επόμενα τρίμηνα».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αν ο Τραμπ καταφέρει να τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών, τότε είναι πιθανό να δούμε ένα νέο ράλι τόσο για το αμερικανικό χρηματιστήριο όσο και για το δολάριο», ανέφερε ο αναλυτής της London Capital Group, Ipek Ozkardeskaya.

 

Στους δείκτες, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% ή 32 μονάδων στις 19.855, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 2.268 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκανε νέο ρεκόρ καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 5.551 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,8%) και Home Depot (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,6%) και IBM (-1,2%). Στον τεχνολογικό κυριάρχησε η Yahoo με +2,32% και η Apple με +0,10%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.185,5 δολ./oz. Στο μεταξύ, με πτωτικές διαθέσεις κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου σε συνέχεια της χθεσινής «βουτιάς» 3,8% που προκάλεσε η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ και το ρεκόρ εξαγωγών του Ιράκ. Σύμφωνα με αναλυτές, ΗΠΑ και Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής έως 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αντίστοιχα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από την πρόβλεψη της αμερικανικής Αρχής Ενέργειας EIA για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2017 και το 2018. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,2% στα 50,82 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ανέκαμψε το δολάριο έναντι του ευρώ αν και νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,06. Τελικά το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,1% στο 1,0560 από 1,0572 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης στο 2,38%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η General Motors προέβλεψε αυξημένα κέρδη για το 2017 και αυξημένες πωλήσεις στην Κίνα.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.