ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απομακρύνεται απο τα ρεκόρ η Wall Street

00:55 - 13 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Απομακρύνεται απο τα ρεκόρ η Wall Street
Αρνητικές εντυπώσεις άφησε στο επενδυτικό κοινό ο Τραμπ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, καθώς υπήρξε ασαφής όσον αφορά τις λεπτομέρειες της βασικής οικονομικής και πολιτικής του γραμμής. Αυτό απογοήτευσε πολλούς long αγοραστές, οδηγώντας σε έντονες ρευστοποιήσεις που στέρησαν μέχρι και 160 μονάδες από το Dow Jones, ο οποίος ωστόσο περιόρισε τις απώλειες προς το τέλος, αν και το «όνειρο» των 20.000 μονάδων φαντάζει πλέον πιο μακρινό. Το πετρέλαιο παρείχε κάποια στήριξη, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο και το αμερικανικό 10ετές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος (αναλαμβάνει καθήκοντά από τις 20 Ιανουαρίου), επιτέθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες, επισημαίνοντας ότι προμηθεύουν την αγορά με φάρμακα που δεν φτιάχνουν στις ΗΠΑ και προειδοποίησε για την επιβολή διασυνοριακού φόρου στις επιχειρήσεις που θα αποχωρούν από τη χώρα.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «Η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε την εξέλιξη που προσδοκούσαν οι επενδυτές. Η στάση του δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλική προς την αγορά όταν μιλά για προστατευτισμό και εκσφενδονίζει απειλές σε επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών κέρδισε η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, ο οποίος υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία ξεκινά με γερά πατήματα το 2017 ενώ έκρινε κατάλληλες τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων αρκεί η αγορά να κρατήσει σταθερή ανοδική πορεία.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αυριανή έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου. Πρώτες εισηγμένες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα είναι οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι JP Morgan, Bank of America και Wells Fargo.

Στους δείκτες, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,32% ή 64 μονάδων στις 19.891, ο S&P σημείωσε πτώση 0,21% στις 2.270 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 5.547 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+1,1%) και Merck & Co (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,8%) και Microsoft (-0,9%).

Στο μεταξύ, για δεύτερη διαδοχική ημέρα ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου παρά την αύξηση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Γενάρη έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ (αλλά και εκτός ΟΠΕΚ) για μείωση της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,5% στα 53,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0622 από 1,0581 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στο 114,67. Υπενθυμίζεται ότι γεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό επτά εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 0,3% στα 1.199 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,36%.

Από πλευράς μάκρο, προβλημάτισε η μεγάλη άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το κόστος των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10.000 στις 247.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις 255.000 αιτήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.