ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικό γύρισμα σήμερα στις ευρωαγορές

11:09 - 08 Σεπ 2017 | Χρηματιστήρια
Πτωτικό γύρισμα σήμερα στις ευρωαγορές
Πτωτικά αλλά με ήπιες διακυμάνσεις κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αποτιμούν τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, αλλά να στέκονται σήμερα περισσότερο στο γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης και το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αρχίσει να εξετάζουν διάφορα σενάρια για το tapering. Βέβαια, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και στην γεωπολιτική ένταση με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και στον τυφώνα Ίρμα που πλήττει την Καραϊβική και απειλεί τις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον του QE θα λήφθούν τον Οκτώβριο ή ακόμα και αργότερα αν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι έτοιμο να αναλάβει δράση.

 

Όπως εκτιμά η ING, το βασικό μήνυμα όσων είπε ο Μάριο Ντράγκι είναι ότι η ΕΚΤ θα προετοιμάσει ένα πολύ ομαλό tapering χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

 

Μάλιστα, ο Ντράγκι δήλωσε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση διάφορων σεναρίων για το μέγεθος και την διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ανάπτυξη παραμένει "ισχυρή και ευρεία", σημειώνοντας ότι από το 2013 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6 εκατ. θέσεις εργασίας.

 

O ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα πιο ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά αναγκαία την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

 

Το ευρώ σήμερα κινείται σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, έπειτα από τις δηλώσεις Ντράγκι, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδός του οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία του δολαρίου, το οποίο πλήττεται από παράγοντες, όπως ο αναιμικός πληθωρισμός, η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

 

Ειδικότερα, το ευρώ κερδίζει κατά 0,2% στα 1,2051 δολ.

 

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,2% στις 374,14 μονάδες.

 

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,4% στις 12.246,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 0,4% στις 5.094,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,3% στις 7.378,69 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.