ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εκτιμούν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές στο φόντο της Μέσης Ανατολής

18:59 - 03 Ιαν 2020 | Χρηματιστήρια
Τι εκτιμούν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές στο φόντο της Μέσης Ανατολής
Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg συγκέντρωσε τις απόψεις των αναλυτών 10 κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων.

BlackRock

Σύμφωνα με τον Wei Li, κορυφαίο επενδυτικό σύμβουλο του ομίλου: «Σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες η διάθεση στις αγορές άλλαξε άρδην. Πιθανώς αυτό να αποτελέσει ένα βασικό χαρακτηριστικό του 2020. Από τη μία πλευρά υπάρχουν τα θεμελιώδη δεδομένα που μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά από την άλλη υπάρχουν και γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ορισμένοι επενδυτές πιθανώς να σπεύσουν να προχωρήσουν σε αγορές, καθώς υπάρχει υποχώρηση των αποτιμήσεων».

Fidelity Investments

Ο Jurrien Timmer, επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου τονίζει ότι: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την αγορά είναι τα θεμελιώδη δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η Wall Street διαπραγματεύεται με P/E 18,5. Όμως με ένα τέτοιο P/E δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνει κάποιος λάθη και με ένα γεωπολιτικό γεγονός όπως αυτό που συνέβη καλό θα ήταν οι επενδυτές να είναι ελαφρώς πιο προσεκτικοί. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μεταβλητότητα στις αγορές αλλά αυτή θα είναι βραχύβια».

Societe Generale

Ο αναλυτής Kit Juckes, αναφέρει: «Σαφώς νικητής της κλιμάκωσης της έντασης είναι ο χρυσός και φυσικά το πετρέλαιο. Επίσης υπήρξε υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων και διακόπηκε το ράλι των μετοχών. Όλα αυτά, πάντως, δεν έγιναν σε κάποιο δραματικό επίπεδο και θεωρώ ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση. Αυτό, πάντως, που μπορεί να τρομάξει είναι το ενδεχόμενο το Ιράν να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, γεγονός που θα είχε κλιμακωτές συνέπειες σε πολλές αγορές και όχι μόνο σε αυτή του πετρελαίου»

Credit Agricole

Ο Valentin Marinov, εκτίμησε ότι «το γεγονός αυτό και η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να μειώσει τις ελπίδες για τυχόν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία μόλις έχει αρχίσει να βγαίνει από τη συννεφιά που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας. Η διάθεση ανάληψης ρίσκου παραμένει εύθραυστη και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πια και τόσο ισχυρά όπλα».

ING Groep NV

Ο Antoine Bouvet, δήλωσε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια θα στρέψουν σαφώς τους επενδυτές σε ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα».

Colombo Wealth SA

Ο Alberto Tocchio, προβλέπει «σαφώς είναι μία πολύ δύσκολη και σοβαρή κατάσταση που μπορεί να τρομάξει τις αγορές, ιδιαίτερα εάν υπάρξουν αντίποινα ενάντια σε Αμερικανούς διπλωμάτες. Οι επενδυτές το πιθανότερο είναι ότι θα στραφούν σε μία επιλεκτική κατοχύρωση κερδών».

Saxo Capital Markets

Ο Kay Van-Petersen, δηλώνει ότι «πιθανώς να υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων του Ιράν και των ΗΠΑ. Είναι κάτι που όλοι απεύχονται. Οι επενδυτές προσπαθούν να σταθμίσουν την κατάσταση και νομίζω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο 24ωρα μέχρι να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως υπάρχουν κλάδοι που μπορούν να επωφεληθούν από την όλη υπόθεση, όπως αυτός της ενέργειας αλλά και ο κλάδος άμυνας, ιδιαίτερα σε Wall Street και γαλλική χρηματιστηριακή αγορά».

Covenant Capital

Σύμφωνα με τον Edward Lim «η επίθεση επανάφερε στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό κίνδυνο όχι μόνο για τις πετρελαϊκές αγορές αλλά για όλες τις αγορές. Σαφώς θα υπάρξουν ισχυρά κέρδη για τις μετοχές ορισμένων ενεργειακών ομίλων, όπως για παράδειγμα η CNOOC και η Total».

UOB Kay Hian (Hong Kong)

Ο Steven Leung, ανέφερε ότι «οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ανησυχούν και μάλιστα αυτό θα κλιμακώνεται για την κατάσταση στο Ιράν και για το κατά πόσο θα μπορούσε να καταστεί ακόμη χειρότερη. Σαφέστατα αυτό θα μειώσει τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου. Ίσως ένα θετικό για τις αγορές είναι ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο όπου θα είναι κλειστές».

Mizuho Bank Ltd.

Ο Ken Cheung τονίζει ότι «η αντιστροφή στη διάθεση ανάληψης ρίσκου έγινε άμεσα σαφής στις αγορές συναλλάγματος. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει και στη συγκεκριμένη αγορά κατοχύρωση κερδών».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:12 - 03 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.