ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανάσα» για τις αγορές της Ασίας

11:45 - 02 Μαρ 2020 | Χρηματιστήρια
«Ανάσα» για τις αγορές της Ασίας
Τα ασιατικά χρηματιστήρια προσπάθησαν να ανακάμψουν στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου μετά το sell-off της περασμένης εβδομάδας. Στήριγμα βρίσκουν στα πιο αισιόδοξα στοιχεία της επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, όπου τα κρούσματα και οι νεκροί επιβραδύνονται σημαντικά.

Η θετική στροφή στην Ασία έρχεται μετά το «σφυροκόπημα» της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για πανδημία εξάλειψαν πάνω από 5 τρισ. δολάρια από τις παγκόσμιες αγορές, με τις μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως αναφέρει το Reuters. Το μέγεθος και μόνο των απωλειών, οδήγησε τις χρηματαγορές να προεξοφλήσουν πως θα υπάρξει αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας κλπ.

Η επιδημία συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές για ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας οικονομικής κρίσης παγκόσμιας κλίμακας. Ορισμένες εταιρείες και όμιλοι αισθάνονται ήδη τις συνέπειες της επιδημίας στους τζίρους τους. Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να απολύσει 1.000 από τους 6.000 υπαλλήλους της εξαιτίας των ζημιών που της προκαλούν οι ακυρώσεις πολλών πτήσεων εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα, πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ήδη αναγγείλει τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης τομέων που πλήττονται.

Στις αγορές τώρα, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 1%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε άνοδο 0,95% στις 21.344 μονάδες.

Ο Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 3,33% στις 2.975 μονάδες, ο CSI κέρδισε 3,57% στις 4.080 μονάδες και ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 2.002 μονάδες.

Ο Hang Seng ανέβηκε κατά 0,76% στις 26.328 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο ASX έχασε 0,77% και έκλεισε στις 6.461 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.