ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέοι κραδασμοί στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed

23:59 - 03 Μαρ 2020 | Χρηματιστήρια
Νέοι κραδασμοί στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, στον απόηχο της αιφνίδιας απόφασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, η Fed μείωσε κατά 0,5% τα βασικά επιτόκιά της, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η Fed τονίζει πως ο Covid-19 θέτει ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Προηγουμένως, o πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από την Fed να λάβει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να υποβαθμίσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, και μετά τη μείωση των επιτοκίων, ο Τραμπ συνέχισε να πιέζει για περισσότερη νομισματική χαλάρωση.

«Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά 2,94% και διαμορφώθηκε στις 25.917,41 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,81% στις 3.003,37 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 2,99% στις 8.684,09 μονάδες.

Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια μετά την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκιά της.

Η απόδοση στο 10ετές υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία, διολισθαίνοντας έως το χαμηλό του 0,989% σε σύγκριση με 1,085% τη Δευτέρα, διασπώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,031%.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση με θετικά πρόσημα, με την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7 να λειτουργεί ευεργετικά για τις ευρωαγορές.

«Δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επαναβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατευθούμε απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών της Ομάδας των 7.

Παράλληλα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν κατά την δεύτερη συνεδρίαση του Μαρτίου τα ασιατικά χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τις βαριές απώλειες στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Fed «σπρώχνει» τον χρυσό προς τα 1.650 δολάρια

Ράλι ανόδου καταγράφει η τιμή του χρυσού στη συνεδρίαση της Τρίτης, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Σημαντική ώθηση στη σημερινή πορεία του χρυσού δίνει η ξαφνική απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκιά της λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην αμερικανική οικονομία από την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χρυσός ενισχύεται κατά 2,87% και η τιμή του διαπραγματεύεται στα 1.640,50 δολάρια ανά ουγγιά. Στα άλλα δύο βασικά μέταλλα, ο άργυρος κινείται ανοδικά κατά 2,50% στα 17,157 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ ο χαλκός χάνει 0,31% στα 2,587 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο τύποι πετρελαίου μετριάζουν τα κέρδη, που σημείωσαν εντός της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό κερδίζει κατά 1,26% στα 47,34 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ καταγράφει άνοδο κατά 0,13% στα 51,97 δολάρια το βαρέλι.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:47 - 04 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.