ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ενθαρρυντικά νέα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσαν ώθηση στη Wall Street

23:15 - 17 Απρ 2020 | Χρηματιστήρια
Τα ενθαρρυντικά νέα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσαν ώθηση στη Wall Street
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με το κλίμα να βελτιώνεται μετά και την είδηση ότι μια νέα θεραπεία για την πανδημία του κορονοϊού μέσω του φαρμάκου remdesivir δείχνει θετικά σημάδια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Σικάγου ανακοίνωσαν πως διαπιστώθηκε «ραγδαία ανάρρωση» σε 125 ασθενείς με κορονοϊό, που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής.

Την αγοραστική διάθεση των επενδυτών ενίσχυσαν ακόμη οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που σκιαγράφησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους εστιατόρια, κινηματογράφοι, χώροι λατρείας και άλλα καταστήματα με την τήρηση πάντα των απαραίτητων αποστάσεων, σε δεύτερη φάση τα σχολεία και τα ταξίδια, πριν την τελική φάση που θα αφορά την άρση όλων των περιορισμών.

Ανησυχία ωστόσο προκαλούν στους επενδυτές τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που ανακοινώθηκαν και έδειξαν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού γίνεται ολοένα και πιο εμφανής μέρα με την ημέρα. Συγκεκριμένα, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε πτώση-ρεκόρ το Μάρτιο, καταγράφοντας «βουτιά» κατά 6,7%, ξεπερνώντας σημαντικά το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2008.

Όσον αφορά τις συναλλαγές του κορυφαίου χρηματιστηρίου του πλανήτη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 2,99% και έκλεισε στις 24.242,49 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,64% στις 2.873,40 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 8.650,14 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θετικό ήταν το κλίμα και στις ασιατικές αγορές.

Σε χαμηλό 18 ετών το αμερικανικό αργό

Η συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 «βυθίζει» το αργό πετρέλαιο τύπου WTI, σε σημείο που είχε να φτάσει από το 2002. Η τιμή του αμερικανικού αργού ακολουθεί πτωτική πορεία σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά την ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ, η οποία προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει κατά 8,91% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 18,10 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, το μπρεντ ενισχύεται κατά 2,05% και ανέρχεται στα 28,39 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός

Αρνητικά πρόσημα καταγράφει ο χρυσός στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, επιστρέφοντας κάτω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο μέσα στην εβδομάδα έφτασε σε υψηλό επτά και πλέον ετών, ωστόσο η ανάκαμψη των διεθνών αγορών «ρίχνει» τον χρυσό.

Παράλληλα, οι επενδυτές έκαναν μια μικρή στροφή μακριά από το «ασφαλές καταφύγιο», εν μέσω μιας πρώιμης αισιοδοξίας για πειραματικό φάρμακο το οποίο πιθανόν να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα συμπτώματα όσων ασθενούν λόγω του κορονοϊού, καθώς και για τα σχέδια σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο χρυσός καταγράφει απώλειες 2,15% και διαπραγματεύεται στα 1.694,40 δολάρια ανά ουγγιά. Όσον αφορά τα άλλα δύο βασικά μέταλλα, ο άργυρος χάνει κατά 1,82% στα 15,338 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 2,40% στα 2,346 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Υποχωρεί το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου

Μικρή πτώση σημειώνει το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων στην αγορά συναλλάγματος. Οι επενδυτές απομακρύνονται από την ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις πειραματικές δοκιμές του Remdesivir της Gilead Sciences να δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, στην αγορά forex, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,32% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο € 1,0869 ανά δολάριο. Επιπλέον, η βρετανική λίρα κερδίζει κατά 0,33% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να ανέρχεται στο £ 1,2496 ανά δολάριο. Τέλος, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας διαπραγματεύεται στο € 0,8698 ανά στερλίνα, με το ευρώ να υπερισχύει κατά 0,01% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:18 - 17 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.