ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός και Apple έβαλαν «φρένο» στην ανοδική πορεία της Wall Street

23:02 - 19 Ιουν 2020 | Χρηματιστήρια
Κορονοϊός και Apple έβαλαν «φρένο» στην ανοδική πορεία της Wall Street
Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Παρά το ανοδικό κλείσιμο των ευρωπαϊκών και των ασιατικών χρηματιστηρίων, η Wall δεν ακολούθησε το παράδειγμά τους, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες και από την απόφαση της Apple να κλείσει εκ νέου κάποια καταστήματά της.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, «λουκέτα» θα μπουν σε 11 καταστήματα στη Φλόριντα, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νότια Καρολίνα. Μετά την ανακοίνωση αυτή, η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 0,90%.

Το κλίμα επιβάρυναν και οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, που δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι πιθανό να βιώσει μια γρήγορη ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να παρέμβαση από τη Federal Reserve και το Κογκρέσο για τη στήριξη της οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, μίνι ώθηση έδωσαν από την έναρξη της συνεδρίασης οι αναφορές ότι η Κίνα σκοπεύει να επιταχύνει τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, ώστε να πιάσει τον στόχο που προβλέπει η συμφωνία «πρώτης φάσης», που υπέγραψαν Ουάσιγκτον και Πεκίνο τον Ιανουάριο, καθώς τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους η Κίνα έχει επιτύχει μόλις το 13% του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε κατά 0,80% και έκλεισε στις 25.871,87 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,62% στις 3.096 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 9.946,12 μονάδες.

Εβδομαδιαίο «άλμα» 9,6% για το αμερικανικό αργό

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει ισχυρά κέρδη, εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή τους.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής ο «μαύρος χρυσός» έχασε μέρος των κερδών του, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση.

Στο επίπεδο των συναλλαγών, το συμβόλαιο Ιουλίου για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 2,3% στα 39,74 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό κατέγραψε ισχυρά κέρδη της τάξης του 9,6%.

Ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου brent, με το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου να ενισχύεται σε επίπεδο ημέρας κατά 1,6% στα 42,19 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 8,9%.

Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

Δεύτερη ημέρα κερδών κατέγραψε η τιμή του χρυσού στο κλείσιμο της εβδομάδας, κλείνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού έστρεψαν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,3% και έκλεισε στα 1.753 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο ολοκλήρωσε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών, με την τιμή του να διαμορφώνεται 0,9% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Ώθηση στο δολάριο δίνουν οι γεωπολιτικές εντάσεις

Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι πως ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, θέτουν το αμερικανικό δολάριο σε ανοδική τροχιά, μιας και αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Αναλυτικότερα, στην αγορά forex, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,12% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1188. Παράλληλα, η ισοτιμία βρετανικής λίρας – δολαρίου ανέρχεται στο 1,2357, καθώς το δολάριο ενισχύεται κατά 0,54% έναντι του βρετανικού νομίσματος. Τέλος, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας διαπραγματεύεται στο 0,9055, με το ευρώ να κερδίζει κατά 0,45% έναντι της στερλίνας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 19 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.