ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπορική κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ και κορονοϊός οδήγησαν σε κατρακύλα τη Wall Street Κύριο

23:07 - 24 Ιουν 2020 | Χρηματιστήρια
Εμπορική κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ και κορονοϊός οδήγησαν σε κατρακύλα τη Wall Street
Επέστρεψαν στις απώλειες οι τρεις δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς εντείνονται οι φόβοι των επενδυτών από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά από και την αναζωπύρωση της εμπορικής κόντρας Ουάσιγκτον - Βρυξελλών.

Όσον αφορά την εμπορική κόντρα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επιβάλει δασμούς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε αγαθά που εισάγονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτώντας νέους φόβους για την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που θα μπορούσε να πλήξει την ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας πλέον ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,72% και έκλεισε στις 25.445,94 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,56% στις 3.051,14 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,19% στις 9.909,17 μονάδες. 

Έχασε τα 40 δολάρια το πετρέλαιο

Με απώλειες που άγγιξαν το 6% έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι περιπτώσεις κορονοϊού σημειώνουν αύξηση στις ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία εφαρμόζεται εκ νέου lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα, το Γραφείο Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι σε εβδομαδιαία βάση, τα εγχώρια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που άσκησε πιέσεις στο αμερικανικό αργό.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas διαμορφώθηκε στα 2,36 δολάρια χαμηλότερα, ή 5,85%, κλείνοντας στα 38,01 δολάρια ανά βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε 2,29 δολάρια, ή 5,5%, στα 40,29 δολάρια το βαρέλι, μία ημέρα μετά τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, όταν κορονοϊός και ο πόλεμος τιμών Σαουδικής-Ρωσίας έπληξαν τις αγορές.

Απώλειες για τον χρυσό μετά το χθεσινό υψηλό σχεδόν 8 ετών

Πτωτικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο χρυσός, μετά το χθεσινό υψηλό σχεδόν 8 ετών, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί μετά τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων. Στηρίξεις στο πολύτιμο μέταλλο παρείχε και η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 6,90 δολάρια ή 0,4%, τερματίζοντας τη συνεδρίαση στα 1.775,10 δολάρια η ουγγιά, κινούμενο ενδοσυνεδριακά στο εύρος των 1.770,60 και των 1.796,10 δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου του 2012.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων δίνει «δύναμη» στο δολάριο

Στο ισχυρό αμερικανικό δολάριο στρέφονται οι επενδυτές, καθώς τα αυξημένα κρούσματα στις ΗΠΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,49% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1251. Στο ίδιο μήκος κύματος, η βρετανική λίρα διολισθαίνει κατά 0,79% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο 1,2420. Τέλος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,35% έναντι της αγγλικής λίρας και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 0,9061.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:40 - 24 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.