ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Προτίμηση στα ομόλογα έναντι των μετοχών συστήνουν διεθνή funds Κύριο

16:28 - 02 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Reuters: Προτίμηση στα ομόλογα έναντι των μετοχών συστήνουν διεθνή funds
Σε εξαιρετικά αβέβαιο μήνα εξελίχθηκε ο Ιούλιος, σχετικά με την εκ νέου αναθέρμανση της πανδημίας παγκοσμίως, γεγονός που ανάγκασε και τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στάση και τις εκτιμήσεις τους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ερευνα του Reuters, τα παγκόσμια funds έσπευσαν τον περασμένο μήνα να περιορίσουν την έκθεσή τους στις μετοχές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν αμετάβλητο το ενδιαφέρον για τα ομόλογα. 

Με τα οικονομικά αποτελέσματα των ισχυρότερων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να έχουν υποστεί το δεύτερο τρίμηνο τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, είναι απορίας άξιο πως οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν τέσσερις διαδοχικούς μήνες κερδών.

Ο S&P 500 απέχει τώρα μόλις 4% από το ιστορικό ρεκόρ του Φεβρουαρίου. Ωστόσο η πορεία των δεικτών λέει την μισή μόνο  ιστορία για την αγορά μετοχών. Οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επενδυτών λένε την άλλη μισή. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων από την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι συστάσεις για ένα «ισορροπημένο» χαρτοφυλάκιο θέλουν την έκθεση στα ομόλογα να είναι υψηλότερη από εκείνη στις μετοχές.

Συγκεκριμένα τα funds προτείνουν κατά μέσο όρο μείωση του μεριδίου των μετοχών στο 43,9% από 44,2% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, με πτώση 5,8 ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του έτους. Από την άλλη το μερίδιο των ομολόγων σε ένα μέσο χαρτοφυλάκιο προσδιορίζεται στο 44,3% (όσο και τον Ιούνιο) τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2010. 

Σημειώνεται πως παραδοσιακά, στα παγκόσμια μοντέλα χαρτοφυλακίων, το μερίδιο των μετοχών είναι κοντά στο 60% ή και ακόμη υψηλότερα, ενώ εκείνο των ομολόγων κοντά στο 30% με το υπόλοιπο 10% να αφορά εναλλακτικές επενδύσεις και μετρητά. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 02 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.