ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Άνοδος δίχως «φρένα» για S&P 500 και Nasdaq

23:06 - 25 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Άνοδος δίχως «φρένα» για S&P 500 και Nasdaq
Νέα ιστορικά υψηλά για τους δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, σε μία συνεδρίαση που το ενδιαφέρον κέντρισαν οι θετικές εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, το Πεκίνο χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χε με τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και των Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Αύγουστο, μετά την επιδείνωση του Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 84,8 μονάδες τον Αύγουστο από 91,7 μονάδες τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 93,0 μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,19% και έκλεισε στις 28.254,75 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 3.443,72 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,76% στις 11.466,47 μονάδες.

Υψηλό πέντε μηνών για το αργό λόγω των τυφώνων

Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας κέρδη έως 1,8%, εν μέσω ανησυχιών για τις τεράστιες περικοπές παραγωγής στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στις ΗΠΑ, εξαιτίας των τροπικών καταιγίδων Μάρκο και Λάουρα.

Έτσι, το αργό τύπου WTI «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 73 cents ή 1,7% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 43,35 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 5 Μαρτίου. Παράλληλα, η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,5% στα 46,30 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες στον Κόλπο του Μεξικού από τη Δευτέρα έχουν μειώσει κατά 82% την υπεράκτια παραγωγή αργού πετρελαίου της περιοχής, καθώς η σπάνια διπλή επίθεση από τις καταιγίδες σε βασικές πετρελαϊκές περιοχές των ΗΠΑ, απειλεί να προκαλέσει ισχυρές βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα της παράκτιας παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου, σχεδόν το 14% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι από περισσότερες από 100 πλατφόρμες παραγωγής έχουν απομακρυνθεί.

Δεύτερη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον χρυσό

Σε αρνητικό κλείσιμο οδήγησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τον χρυσό η νέα άνοδος των δεικτών της Wall Street σε ιστορικά υψηλά, καθώς και οι ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Κίνα επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης της εμπορικής συμφωνίας.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 16,10 δολ. ή 0,8% και έκλεισε στα 1.923,10 δολ. ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,4% τη Δευτέρα.

Μεγαλύτερες απώλειες γνώρισε το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να υποχωρεί 33 cents ή 1,3% στα 26,273 δολ. ανά ουγγιά. Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε ο χαλκός, με το συμβόλαιο του ίδιου μήνα να ενισχύεται 0,3% στα 2,934 δολ. η λίβρα.

Η θετική «αύρα» της σινοαμερικανικής συμφωνίας ασκεί πιέσεις στο δολάριο

Η τηλεφωνική επικοινωνία ΗΠΑ-Κίνας για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας καθησυχάζει τις ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και στρέφει τους επενδυτές μακριά από τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι το αμερικανικό δολάριο.

Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,38% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 1,1831. Παράλληλα, η βρετανική λίρα υπερισχύει κατά 0,62% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η σχετική ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,3144. Τέλος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,22% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο 0,9002.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:21 - 26 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.