ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίαιο sell off στη Wall Street - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος Κύριο

23:10 - 10 Σεπ 2020 | Χρηματιστήρια
Βίαιο sell off στη Wall Street - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος
Βαθύ «κόκκινο» για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να διαγράφουν τα αρχικά τους κέρδη σε μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα. Ο τεχνολογικός κλάδος, που ώθησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε ισχυρά κέρδη τις προηγούμενες ημέρες, ήταν σήμερα ο αρνητικός πρωταγωνιστής.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,45% και έκλεισε στις 27.534,45 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 1,83% στις 3.336,90 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» κατά 1,99% στις 10.919,59 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σταθερές στις 884.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας χάνει έδαφος έξι μήνες μετά την πανδημία.

Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% τον Αύγουστο, μετά την άνοδο κατά 0,6% του Ιουλίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,2%, μετά την πτώση κατά 0,4% τον Ιούλιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο- Ξανά από τα 40 δολάρια

Απώλειες κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη μετά και τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που αποκάλυψαν άνοδο στην εβδομάδα, έπειτά από έξι διαδοχικές εβδομάδες καθοδικής πορείας.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Σεπτεμβρίου -η πρώτη άνοδος μετά από 7 εβδομάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της S&P Global Platts ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων κατά 500.000 βαρέλια.

Η αύξηση των αποθεμάτων έρχεται πριν από της συνεδρίαση στις 17 Σεπτεμβρίου του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστή ως συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Παράλληλα, σε άλλη μία ένδειξη της υποχώρησης της ζήτησης, οι εταιρείας που εμπορεύονται πετρέλαιο συγκρατούν τα δεξαμενόπλοια στη θάλασσα φορτωμένα, καθώς η προσφορά ξεπερνά την κατανάλωση.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου WTI, παραδόσεως Οκτωβρίου, έχασε 2% ή 75 σεντς, κλείνοντας στα 37,30 δολάρια το βαρέλι. Το αργό τύπου brent υποχώρησε 73 σεντς ή 1,8% φτάνοντας στα 40,06 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κερδίζει 2,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τρίτη σερί άνοδος για τον χρυσό

Με κέρδη έκλεισε η τιμή του χρυσού για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από την αδυναμία του δολαρίου. 

Ειδικότερα, η άνοδος του χρυσού ήρθε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής της ΕΚΤ, πιέζοντας δολάριο. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ανέφερε ότι αναμένει μικρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη από αυτή που φοβόταν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 9,40 δολάρια ή 0,5% στα 1.964,30 δολ. ανά ουγγιά.

«Τόνωση» του ευρώ λόγω ΕΚΤ-Κατρακύλα της βρετανικής λίρας λόγω Brexit

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην βρετανική λίρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται κατά 0,13% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στο 1,1817. Παράλληλα, το ευρώ κερδίζει κατά 1,81% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαπραγματεύεται στο 0,9247. Τέλος, το βρετανικό νόμισμα διολισθαίνει κατά 1,61% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,2791.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 10 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.