ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με «μπροστάρη» τον τεχνολογικό κλάδο Κύριο

23:09 - 24 Σεπ 2020 | Χρηματιστήρια
Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με «μπροστάρη» τον τεχνολογικό κλάδο
Σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων, η Wall Street εν τέλει έκλεισε σε θετικό έδαφος, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας φθίνουν μπροστά στην απόπειρα ανάκαμψης του τεχνολογικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% και έκλεισε στις 26.815,57 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,29% στις 3.246,16 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,37% στις 10.672,27 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4.000, στις 870.000 για την εβδομάδα έως τις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς από το σοκ του lockdown το β΄ τρίμηνο του έτους, όταν οι αιτήσεις εκτοξεύτηκαν κοντά στο επίπεδο των 7 εκατ.

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Πέμπτη, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 4,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,011 εκατομμυρίων τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με νέα έρευνα, που κυκλοφόρησε από το NPR, το Ίδρυμα Robert Wood Johnson και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ, το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ βρέθηκε αντιμέτωπο με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, ενώ περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (31%) ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν όλες ή σχεδόν όλες τις αποταμιεύσεις τους εν μέσω πανδημίας.

Τέλος στο αρνητικό σερί του χρυσού

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο μηνών.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη πτώση της τιμής του σε χαμηλό δύο μηνών ενίσχυσε σήμερα τη θελκτικότητά του μεταξύ των επενδυτών.

Ειδικότερα, ο χρυσός Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 5,90 δολάρια ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.874,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ασήμι Δεκεμβρίου κατέγραψε πτώση 22 σεντς ή 1%, κλείνοντας στα 22,89 δολ. ανά ουγγιά, όντας επίσης σε χαμηλά διμήνου.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,1% στα 2,9615 δολ. η λίβρα.

Ισχνή άνοδος για το πετρέλαιο

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι τιμές πετρελαίου, υποστηριζόμενες από τα μειωμένα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, παρά την εντεινόμενη ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού διεθνώς και το πόσο θα αποδυναμώσει την ενεργειακή ζήτηση. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή άνοδο του «μαύρου χρυσού», ωστόσο η άνοδος αυτή είναι αναιμική και σε επίπεδο εβδομάδας παραμένει με αρνητικό πρόσημο.

Έτσι, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, πρόσθεσε 17 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 41,94 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 38 σεντς ή περίπου 1%, κλείνοντας στα 40,31 δολ. το βαρέλι.

Υποχωρεί το δολάριο μετά το υψηλό δύο μηνών

Μικρή πτώση έναντι των βασικών ανταγωνιστών του (ευρώ, στερλίνα) καταγράφει το αμερικανικό δολάριο. Το νόμισμα των ΗΠΑ κινείται σε υψηλό δύο μηνών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ καταγράφει κέρδη 0,09% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,1670. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 0,18% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η σχετική ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,2744. Τέλος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,07% έναντι της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαπραγματεύεται στο 0,9156.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 24 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.