ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: «Μάζεψε» τα αρχικά κέρδη-Στο επίκεντρο το πακέτο τόνωσης

23:07 - 08 Οκτ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: «Μάζεψε» τα αρχικά κέρδη-Στο επίκεντρο το πακέτο τόνωσης
Η δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο νομοσχέδιο για πρόσθετη στήριξη στους αερομεταφορείς χωρίς ένα ευρύτερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, περιόρισε τα αρχικά κέρδη της Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι πιο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» για την επαναφορά κάποιων μέτρων στήριξης, ανακοινώνοντας ότι θα στηρίξει την προώθηση ανεξάρτητων νομοσχεδίων για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 28.425,51 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε κατά 0,81% στις 3.447,06 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,50% στις 11.420,98 μονάδες.

«Άλμα» για το πετρέλαιο λόγω τυφώνα Delta

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς ο τυφώνας Delta οδήγησε σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού. 

Το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 91,53% της παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου και το 61,82% της παραγωγής φυσικού αερίου διεκόπη από το απόγευμα της Πέμπτης εξαιτίας του τυφώνα.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης σχεδίων του OPEC για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται σχόλια από ανώτερους συμβούλους πετρελαίου της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή του, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) αναφέρει ότι ενώ η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τεράστιες» οικονομικές απώλειες στον ενεργειακό κλάδο, «υπήρξαν ενδείξεις για την εξισορρόπηση της αγοράς μετά την τεράστια συρρίκνωση (κατά 23 εκατ. βαρέλια την ημέρα) της ζήτησης πετρελαίου τον Απρίλιο του 2020. Η αγορά, ωστόσο, έχει μακρύ δρόμο για να απορροφήσει την τεράστια πληθώρα αποθεμάτων αργού και για να επιστρέψουν οι αγορές στην ισορροπία και τη σταθερότητα», αναφέρεται στην έκθεση.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε κέρδη 1,24 δολ. ή 3,1% στα 41,19 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το brent παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,35 δολ. ή 3,2% στα 43,34 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ ενισχύουν τον χρυσό

Ανέκαμψε ο χρυσός στις συναλλαγές της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες, όταν και σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 28 Σεπτεμβρίου για το πιο ενεργό συμβόλαιο, βρίσκοντας ώθηση από τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων για την παροχή επιδόματος ανεργίας παρέμεινε υψηλός και την προηγούμενη εβδομάδα, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 840.000, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 820.000.

Σε αυτό το κλίμα,  ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 4,30 δολ. ή 0,2% και έκλεισε στα 1.895,10 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 2 σεντ ή 0,08% και έκλεισε στα 23,876 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 3,042 δολάρια η λίβρα, ενισχυμένος κατά 0,3%.

Μικρές μεταβολές στις ισοτιμίες

Σταθεροποιητικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος, με το αμερικανικό δολάριο να χάνει εν μέρει τη δυναμική του, καθώς βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα.

Αναλυτικότερα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,05% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,1755. Αντίθετα, η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 0,10% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 1,2931. Τέλος, το ευρώ χάνει κατά 0,12% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 0,9090.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 08 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.