ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Μικτά πρόσημα στο τέλος της εβδομάδας

21:42 - 16 Οκτ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Μικτά πρόσημα στο τέλος της εβδομάδας
Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones, με ώθηση από τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο. Αρνητικό γύρισμα για τον Nasdaq.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow σημείωσε κέρδη οριακά κάτω από το 0,1%, ο S&P 500 κέρδισε 0,2% ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,8%.

Οι τρεις δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά οι ανησυχίες για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την έλλειψη προόδου σχετικά με το νέο πακέτο οικονομικής υποστήριξης προς τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, και η εξάπλωση του κορονοϊού στο εξωτερικό και στο εσωτερικό "περιόρισαν" την επενδυτική όρεξη.

Oι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 1,9% τον προηγούμενο μήνα μετά από τη μη αναθεωρημένη αύξηση 0,6% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων 0,7%. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ενθαρρύνει τους αναλυτές, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα υψηλά ποσοστά απολύσεων και ανεργίας.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διολίσθησε 0,6% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο κατά 0,4% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,5%.

Στο μέτωπο των συνομιλιών για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, παρότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, θεωρείται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα προωθηθούν τα μέτρα στήριξης, με την Νάνσι Πελόζι να επισημαίνει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι ένα συνολικό πακέτο θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τον Ιανουάριο.

Ενισχυτικά για την αγορά λειτούργησε και η ανακοίνωση της Pfizer ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου ένα πειραματικό εμβόλιο τελικού σταδίου προκειμένου να εγκριθεί για έκτακτη χρήση. 

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 28,606.31 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,01% στις 3,483.81 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,36% κατά στις 11,671.56 μονάδες.

H εικόνα σε πετρέλαιο και χρυσό

Οι τιμές πετρελαίου έκλεισαν με απώλειες σήμερα, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησαν τις ανησυχίες σχετικά με την ζήτηση αργού. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του WTI, παράδοσης Νοεμβρίου διολίσθησε 0,2% στα 40,88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με το συμβόλαιο, που λήγει την Τρίτη, να καταγράφει άνοδο 0,7% σε επίπεδο εβδομάδας. Παράλληλα, το brent παράδοσης Δεκεμβρίου έπεσε 0,05% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,2%.

Tέλος, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 0,08% στα 1.910,40 δολάρια την ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε 1,4% στα 24,555 δολάρια ο μετρικός τόνος. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός έχασε 0,7%, ενώ το ασήμι σημείωσε πτώση 2,2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:06 - 17 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.