ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Wall Street ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο Κύριο

22:57 - 30 Οκτ 2020 | Χρηματιστήρια
Η Wall Street ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο
Τεχνολογική «βουτιά» κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου η Wall Street, με την αμερικανική αγορά να ολοκληρώνει τη χειρότερη εβδομάδα της από τον περασμένο Μάρτιο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η νέα επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, που επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για ανάσχεση της προσπάθειας ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα και ενώ απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα αρκετών μονάδων στις δημοσκοπήσεις έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία για τις κάλπες, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. 

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,59% και έκλεισε στις 26.501,60 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,21% στις 3.269,96 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 2,45% στις 10.911,59 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τη χειρότερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο, με τον Dow Jones στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις να χάνει 6,5%, την στιγμή που S&P 500 και Nasdaq έχουν καταγράψει απώλειες 5,6% και 5% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, απώλειες 5,6% κατέγραψε η μετοχή της Apple, λίγες ώρες αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις iPhone κατέγραψαν απώλειες 20%. Παρόμοια εικόνα και για την μετοχή της Amazon, η οποία υποχώρησε κατά 5,5%, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα της εταιρείας για το γ' τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Βουτιά» άνω του 20% κατέγραψε η μετοχή της Twitter, στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας, οι οποίες έδειξαν συρρίκνωση του αριθμού των νέων χρηστών της πλατφόρμας, ενώ στον αντίποδα ισχυρά κέρδη 3,8% κατέγραψε η μετοχή της Alphabet.

Σε χαμηλό 5 μηνών έκλεισε το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, εν μέσω φόβων ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την κατανάλωση του καυσίμου.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 38 σεντς ή σχεδόν 1,1% και έκλεισε στα 35,79 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τη μηνιαία πτώση του στο 11%. Το κλείσιμο της Παρασκευής είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί το αμερικανικό αργό από την 1η Ιουνίου και μετά. 

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο τύπου brent, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου που έληξε σήμερα, υποχώρησε κατά 19 σεντς ή 0,5% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 37,46 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 29 Μαΐου. Σε διάστημα μήνα, το brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 8,5%. Λίγο υψηλότερες ήταν οι απώλειες για το brent παράδοσης Ιανουαρίου, που αποτελεί πλέον το τρέχον συμβόλαιο, καθώς "έχασε” 32 σεντς ή 0,8% και έκλεισε στα 37,94 δολάρια το βαρέλι.

Σε πτωτικό έδαφος και ο χρυσός

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, ανακτώντας μέρος των πρόσφατων απωλειών του, με το πολύτιμο μέταλλο όμως να "γράφει” την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Ο χρυσός βρήκε σήμερα στήριξη στις συνεχιζόμενες ανησυχίες που εγείρει η έξαρση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί που υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες θα επεκταθούν.

Με αυτό το δεδομένο, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 11,90 δολάρια ή 0,6% και έκλεισε στα 1.879,90 δολάρια η ουγγιά, ψαλιδίζοντας ελαφρώς τις εβδομαδιαίες απώλειές του που διαμορφώθηκαν στο 1,3%. Απώλειες κατέγραψε το πολύτιμο μέταλλο και σε επίπεδο μήνα, ολοκληρώνοντας τον Οκτώβριο 0,8% χαμηλότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:08 - 30 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.