ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Ωφέλιμη για τον χρηματοοικονομικό κλάδο η εκλογή Μπάιντεν Κύριο

11:00 - 08 Νοε 2020 | Χρηματιστήρια
Reuters: Ωφέλιμη για τον χρηματοοικονομικό κλάδο η εκλογή Μπάιντεν
Επενδυτές και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου ανάσαναν με ανακούφιση για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, καθώς μετά από αρκετές ημέρες αντικρουόμενων αναφορών για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, δίνεται τώρα κάποια αίσθηση βεβαιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αν και ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα προσφύγει νομικά στα δικαστήρια κατά των αποτελεσμάτων, οι Wall Streeters σε σχολιασμούς τους δήλωσαν πως αισθάνονται ότι ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν πλέον πως ο Μπάιντεν θα κερδίσει τελικά, όπως προβλέπουν άλλωστε και τα μεγάλα δίκτυα Associated Press, NBC και Edison Research, που ανακήρυξαν νικητή τον Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν είναι καλό νέο για τις αγορές», δήλωσε ο Κρίστοφερ Στάντον, chief investment officer της Sunrise Capital Partners. «Έχουμε κουραστεί όλοι μας τόσο πολύ από την παραπλάνηση των tweets του Τραμπ».

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποβάλλει αρκετές μηνύσεις για την καταμέτρηση ψήφων και ο Τραμπ δήλωσε πως το εκλογικό του επιτελείο θα υποβάλλει ακόμα περισσότερες. Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων προσπαθεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 60 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει νομικές ενέργειες που θα κινήσει ο Τραμπ, όπως ανέφερε το Reuters.

Πέραν των μαχών αυτών, οι επενδυτές ανησυχούν και για τους ανθρώπους που μπορεί να διορίσει στο υπουργικό το συμβούλιο ο Μπάιντεν και για το αν η Γερουσία των ΗΠΑ θα περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών. Μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία θα ήλεγχε τους διορισμούς του Μπάιντεν και θα τον ανάγκαζε να κάνει πιο μετριοπαθείς επιλογές.

Για την ώρα, πάντως, οι επενδυτές, δηλώνουν ευτυχείς με το γεγονός ότι βγήκε επιτέλους νικητής, μετά από μια ατελείωτη περίοδο έντασης καθώς γίνονταν η καταμέτρηση των ψήφων.

«Θα αρέσει στις αγορές διότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι ακραία αριστερός», σύμφωνα με τον Τζιμ Αοάντ, διευθυντή της Clearstead Advisors. «Θα είναι μια κεντρώα κυβέρνηση, όχι μια κυβέρνηση μέσω tweets».

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν αντιδρά αυθόρμητα. Αν και ο Τραμπ αναμφίβολα παρείχε σημαντική στήριξη σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Wall Street, ωστόσο το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις ΗΠΑ, σκοτώνοντας μέχρι σήμερα 236.250 ανθρώπους, ενώ οι κοινωνικές αναταραχές με αφορμή τον φόνο του George Floyd, απλώς όξυνε τον διχασμό που ήδη υπήρχε. Πολλοί ψηφοφόροι ήλπιζαν για μια αποφασιστική εκλογική διαδικασία που θα πρόσφερε κάποια ηρεμία, ασχέτως του ποιος θα κέρδιζε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ζήτησε ενότητα και ηρεμία. «Τώρα είναι η ώρα για ενότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και, όπως σε κάθε εκλογές, να τιμήσουμε την απόφαση των ψηφοφόρων και να στηρίξουμε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας».

Ο Ρόμπερτ Γουλφ, σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών και πρώην στέλεχος της UBS Group, δεν ήταν τόσο ψύχραιμος: «Είμαι εκστασιασμένος, ανακουφισμένος και βαθύτατα αισιόδοξος  για το μέλλον αυτής της χώρας», έγραψε σε μήνυμά του.

Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα οι μεγάλοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι θα κερδίσει ο Μπάιντεν και πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τη Γερουσία, ένα σενάριο που θα απέτρεπε τις μεγάλες αυξήσεις φόρων και τη σύσφιξη των ρυθμιστικών κανόνων που πιέζουν τι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα για εβδομάδες ή για μήνες. Αν οι αμφισβητήσεις του Τραμπ αυξήσουν τη δυναμική τους, τότε αυτό θα προκαλούσε διαταράξεις στις τιμές των assets.

«Οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάποια μεταβλητότητα», δήλωσε ο Τζέισον Ουέαρ, chief investment officer της Albion Financial Group. «Υπάρχει οπωσδήποτε κίνδυνος για τις τιμές των μετοχών αν έχουμε άσχημα tweets. Τα καλά νέα είναι πως αυτό θα είναι βραχύβιο και πως περνάμε σε κάποιον που πιστεύω πως είναι πολύ πιο ικανός».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 08 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.