ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Επιστροφή στις απώλειες μετά τα ρεκόρ

23:13 - 09 Δεκ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Επιστροφή στις απώλειες μετά τα ρεκόρ
Διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη οι τρεις δείκτες της Wall Street, οπισθοχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να χάνουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά την προοπτική ενός νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πέλοσι και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ απέρριψαν τη πρόταση ύψους 916 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για τη στήριξη της οικονομίας.

Την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς μετά τα Χριστούγεννα λήγουν επιδόματα που λαμβάνουν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν το σχέδιο που έχει προτείνει μια διακομματική ομάδα νομοθετών ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι της πρότασης του Λευκού Οίκου η οποία περιλαμβάνει μια εφάπαξ άμεση πληρωμή 600 δολάρια, αλλά δεν προβλέπει ομοσπονδιακό συμπλήρωμα ασφάλισης ανεργίας.

Η πίεση στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να αναλάβουν δράση αυξάνεται καθώς τα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ, υποβάλλοντας σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία. Η χώρα κατέγραψε πάνω από 215.000 νέα κρούσματα την Τρίτη, με πολλές πολιτείες να επιστρέφουν στα δρακόντεια μέτρα ανάσχεσης που είχαν υιοθετήσει το β΄ τρίμηνο, πυροδοτώντας φόβους ότι η οικονομία θα επιστρέψει πάλι στην ύφεση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 30.068,81 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε κατά 0,84% στις 3.671,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 1,94% στις 12.338,95 μονάδες.

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά την επίθεση στο Ιράκ

Ανοδικά κινήθηκε την Τετάρτη το πετρέλαιο, μετά την επίθεση η οποία σημειώθηκε σε δύο πετρελαιοπηγές στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ στο Ιράκ, αντιστρέφοντας την πτωτική κίνηση που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση αυξημένων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η επίδραση στο ύψος της παραγωγής είναι εξαιρετικά μικρή, ωστόσο η επίθεση αποτελεί υπενθύμιση του πόσο εύκολα η βία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αναταραχής της παραγωγής «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε κέρδη 0,18%,  στα 48,93 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%, στα 45,61 δολ. το βαρέλι.

Απώλειες για το ευρώ

Χαμηλότερα κινείται το ευρώ έναντι των βασικών αντιπάλων του την Τετάρτη, πατώντας «φρένο» στην ανοδική πορεία του.

Αναλυτικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,17% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 1,2080. Παράλληλα, το ευρώ χάνει κατά 0,47% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο 0,9017.

Το δολάριο «πιέζει» τον χρυσό

Πτωτικά κινήθηκε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού. Πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Την αρνητική πορεία της τιμή του πολύτιμου μετάλλου επηρέασε η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για στήριξη 916 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων επιταγών προς τους πολίτες που επλήγησαν περισσότερο. Την ίδια ώρα ανοδικά κινήθηκε το δολάριο ασκώντας πίεση στην τιμή του χρυσού.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 36,40 δολάρια ή κατά 1,9% στα 1.838,50 δολ. ανά ουγγιά, έπειτα από άνοδο 0,5% την Τρίτη που ώθησε την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος για το πιο ενεργο συμβόλαιο από τις 17 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 09 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.