ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διέγραψε τα αρχικά κέρδη η Wall Street παρά το εμβόλιο

00:08 - 15 Δεκ 2020 | Χρηματιστήρια
Διέγραψε τα αρχικά κέρδη η Wall Street παρά το εμβόλιο
Έχασε την αρχική ανοδική της ορμή η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος και τους υπόλοιπους δείκτες να περιορίζουν αισθητά τα αρχικά τους κέρδη, καθώς οι δηλώσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο επιστροφής των μαζικών lockdown στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, προειδοποίησε σήμερα ότι η πόλη του ενδεχομένως να γνωρίσει ένα «πλήρες κλείσιμο» σύντομα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει βέβαια στραμμένο στο εμβόλιο και την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο τόνωσης. Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διανομή των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Pfizer σε διάφορα κέντρα εμβολιασμού στις ΗΠΑ, ενώ μέσα στην εβδομάδα ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 29.861,55 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,49% στις 3.645,50 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 12.440,04 μονάδες.

Σε υψηλό εννέα μηνών το πετρέλαιο

Σε υψηλό εννέα μηνών έκλεισε το πετρέλαιο την Δευτέρα βρίσκοντας στήριξη στην έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ κατά της νόσου COVID-19.  

Η διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ξεκίνησε στις ΗΠΑ καθώς η χώρα πλησιάζει το θλιβερό ορόσημο των 300.000 νεκρών. Μεταξύ των πρώτων που έλαβαν το εμβόλιο ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Νέα Υόρκη, στην Άιοβα και στο Οχάιο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη κατά της πανδημίας.  

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 42 cents ή 0,9% και σκαρφάλωσε στα 46,99 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, ενισχύθηκε κατά 32 cents ή 0,6% στα 50,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Και τα δύο τα συμβόλαια έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο χρυσός τη Δευτέρα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ κατά της νόσου Covid-19 καλλιεργεί προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα, αμβλύνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική τοποθέτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 11,50 δολ. ή 0,6% και έκλεισε στα 1.832,10 δολ. ανά ουγγιά.

Απώλειες για το δολάριο

Οι αγορές αναθάρρησαν από τη γιγαντιαία επιχείρηση διανομής του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα το αμερικανικό δολάριο να χάνει τη δυναμική του ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει κατά 0,28% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,2146. Στο ίδιο μήκος κύματος, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,75% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο 1,3322.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 15 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.