ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφωνίες για το πακέτο τόνωσης «έριξαν» τη Wall Street

23:59 - 18 Δεκ 2020 | Χρηματιστήρια
Διαφωνίες για το πακέτο τόνωσης «έριξαν» τη Wall Street
Υποχώρησαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς διατυπώνονται ορισμένες διαφωνίες στις συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να περιορίσουν την έκτακτη δανειακή ισχύ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ενώ οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να της χορηγήσουν μεγαλύτερο περιθώριο για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί αμφιβολίες για μία συμφωνία μέχρι το τέλος της ημέρας.

Σημειώνεται ότι το νέο πακέτο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Οι μετοχές που βασίζονται στην πρόοδο της οικονομίας ηγήθηκαν των σημερινών απωλειών, ακολουθούμενες από τις ενεργειακές μετοχές, με φόντο τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,41% στις 30,179.05 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,19% στις 3,715.27 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα κατά 0,07% στις 12,755.64 μονάδες.

Η εικόνα σε πετρέλαιο και χρυσό

Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, κλείνοντας με κέρδη και την εβδομάδα. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 49,10 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο Ιανουαρίου λήγει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της προσεχούς Δευτέρας. Μετά και τη σημερινή άνοδο, το αμερικανικό αργό διεύρυνε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 5,4%.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent, παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 1,5% και τερμάτισε την ημέρα στα 52,26 δολάρια το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη τιμή σε κλείσιμο από τις 26 Φεβρουαρίου. Έτσι, στην εβδομάδα το brent σημείωσε συνολική άνοδο 4,6%.

Στον αντίποδα, πτωτικά ολοκληρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, μετά το υψηλό ενός και πλέον μήνα, στο οποίο αναρριχήθηκε χθες. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά σχεδόν 0,1% και έκλεισε στα 1.888,90 δολάρια η ουγγιά. Ωστόσο, στο πενθήμερο το πολύτιμο μέταλλο "έγραψε" κέρδη 2,5%, επιτυγχάνοντας την τρίτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα του.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:26 - 19 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.