ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall: Πτωτικό φίνις λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη

00:01 - 16 Ιαν 2021 | Χρηματιστήρια
Wall: Πτωτικό φίνις λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη
Με απώλειες τερματίζουν την εβδομάδα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών κι ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μείωση κατά 0,1%. Οι πωλήσεις συμπλήρωσαν τον Δεκέμβριο τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης, σε μία ανησυχητική ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το σχέδιο προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Στο ταμπλό, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ηγούνται των απωλειών, με την JPMorgan Chase να διολισθαίνει 2% και τις Wells Fargo και Citigroup, με πτώση άνω του 6% και 5% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο δεικτών, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες κατά 0,57% στις 30,814.26 μονάδες, ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,71% στις 3,768.45 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα κατά 0,87% στις 12,998.50 μονάδες.

Η εικόνα σε πετρέλαιο και χρυσό

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου και με μεικτά πρόσημα την εβδομάδα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Ειδικότερα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 2,3% και έκλεισε στα 55,10 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,6% σε επίπεδο εβδομάδας. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,3% και έκλεισε στα 52,36 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 0,2%. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Παράλληλα, πτωτικά έκλεισε την Παρασκευή, αλλά και την εβδομάδα ο χρυσός, καθώς ενισχύθηκε το δολάριο και οι επενδυτές εξετάζουν το οικονομικό πακέτο Μπάιντεν. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 1,4% και έκλεισε στα 1.825,10 δολ. την ουγγιά, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 0,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.