ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στο φεγγάρι ή σε δικηγόρο»: Ιστορίες καθημερινής... τρέλας για τις μετοχές της Gamestop Κύριο

22:55 - 07 Φεβ 2021 | Χρηματιστήρια
«Στο φεγγάρι ή σε δικηγόρο»: Ιστορίες καθημερινής... τρέλας για τις μετοχές της Gamestop
Ο Έρικ Ντίαζ, διευθυντής επιχειρήσεων στην Τάμπα της Φλόριντα, παραμένει αφοσιωμένος στις μετοχές του στο GameStop, ακόμη και μετά την απότομη υποχώρησή τους από τα υψηλά που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα. «Έγινε προσωπικό ζήτημα», είπε.

Όπως και πολλοί άλλοι, ο Ντίαζ επένδυσε για πρώτη φορά 3.000$ αφού διάβασε για το απόθεμα του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών στο δημοφιλές φόρουμ Reddtit WallStreetBets. Το λεγόμενο "ράλι Reddit" για να συμπιέσει τους πωλητές ανοιχτών πωλήσεων (short sellers), εκτόξευσε τις μετοχές της GameStop Corp από τα 18$ ανά μετοχή στις αρχές Ιανουαρίου, σε 483$ την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντίαζ πούλησε μερικές για να πάρει κέρδη 1.500$ και κράτησε τις υπόλοιπες, 10 μετοχές.

Καθώς οι έπεφταν την περασμένη Πέμπτη (4/2) στα 53,5$, ο Ντίαζ είπε ότι σκοπεύει να αγοράσει περισσότερες αν η τιμή συνεχίσει να πέφτει.

«Στην αρχή επένδυα σε μια ιδέα», είπε ο Ντίαζ. «Αλλά μετά από όλα όσα συνέβησαν, όταν οι επενδυτές λιανικής που ήθελαν να αγοράσουν εμποδίστηκαν να το κάνουν, έγινε προσωπικό ζήτημα. Οπότε απλώς θα τις κρατήσω μέχρι να τελειώσει όλο αυτό.»

Τα απότομο ανεβοκατεβάσματα του GameStop και άλλων αγαπημένων ράλι Reddit παρουσιάζονται σαν ένα παραμύθι Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, με άτομα να παίρνουν χρήματα από hedge funds της Wall Street. Με την αύξηση του όγκου συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, ο διαδικτυακός χρηματιστής Robinhood και άλλες επενδυτικές εφαρμογές έθεσαν περιορισμούς στο GameStop και σε άλλες μετοχές.

Mέχρι η μετοχή «να φτάσει στο φεγγάρι»

Το άγριο ράλι κατέστρεψε ορισμένα hedge funds όταν δεν μπορούσαν να καλύψουν τις αρνητικές θέσεις. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στη Wall Street έχουν επίσης κερδίσει χρήματα από το GameStop, ενώ μερικοί μικροί επενδυτές επλήγησαν από την ταχεία πτώση του.

Πολλοί επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα είχαν προειδοποιήσει ότι το ράλι δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. Ωστόσο, δικηγόροι δήλωσαν ότι τα τηλέφωνά τους χτυπούν από μετόχους της GameStop ελπίζοντας να επανακτήσουν τις απώλειες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πολλοί χρήστες του Reddit δεσμεύθηκαν σε δημοσιεύσεις να κρατήσουν το GameStop μέχρι η μετοχή «να φτάσει στο φεγγάρι».

Ωστόσο, εκείνοι που καθυστέρησαν να συμμετάσχουν πιθανότατα να έχουν απώλειες, εάν δεν αντιστάθμισαν τις θέσεις τους με κάποιο τρόπο.

Ο John Gjolaj, διευθυντής εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και μακροχρόνιος χρήστης του φόρουμ WallStreetBets της Reddit, επένδυσε σε πάνω από 300 μετοχές του GameStop την περασμένη εβδομάδα στα 269$ ανά μετοχή. Σκοπεύει να τις κρατήσει. Ο Gjolaj είπε ότι πιστεύει ότι η ομάδα του GameStop μπορεί να μεταμορφώσει την εταιρεία.

«Ελπίζω να τις πουλήσω στα 500$ περίπου. Αλλά αν χρειαστούν χρόνια, θα τις κρατήσω», είπε ο Γκουτζαλάι. «Επένδυσα σε bitcoin στο υψηλότερό του το 2017. Έχω το στομάχι να αντιμετωπίσω όλη αυτή την αστάθεια».

Ο Jerry Corley, ένα κηπουρός από το Αρκάνσας, μπήκε στο thread της WallStreetBets στο Reddit την περασμένη εβδομάδα και αγόρασε τρεις μετοχές του GameStop τη Δευτέρα. Αντιμέτωπος με απώλειες, παίρνει ενθαρρύνση από τον Roaring Kitty, τη διαδικτυακή πύλη ενός επενδυτή που υπερασπίστηκε το GameStop και του οποίου οι δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι κατάφερε να μετατρέψει μια επένδυση μερικών χιλιάδων δολαρίων σε εκατομμύρια.

«Αυτός ο τύπος δεν είναι βλάκας. Αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι», είπε ο Corley.

Την Τετάρτη, ο Roaring Kitty, επίσης γνωστός ως DeepF *** ingValue στο WallStreetBets, δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης στο Twitter της μετοχής GameStop, το οποίο διαπραγματευόταν περίπου 4$ τον Ιούλιο, προσθέτοντας «Μου αρέσει αυτή μετοχή».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις του δείχνουν ότι εξακολουθεί να κατέχει θέση αξίας άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι οπαδοί στο Reddit δημοσίευσαν μετά το tweet του την Τετάρτη: «Αν είναι αυτός ακόμα μέσα, είμαι κι’εγώ ακόμα».

Η νομική πλευρά

Ο Michael Bixby, δικηγόρος της Levin Papantonio Rafferty, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις με «κάθε είδους καταγγελία που θα μπορούσατε να φανταστείτε» σχετικά με τον χειρισμό της συναλλαγής GameStop από τη Robinhood.

«Εάν κάποιος έχασε 10.000$, αυτό μπορεί να είναι πολλά χρήματα για ένα άτομο, αλλά είναι πιο δύσκολο να εξηγήσεις το κόστος των δικαστικών διαφορών», δήλωσε ο Bixby.

Προηγουμένως, ο διαδικτυακός χρηματιστής Robinhood είπε ότι οι περιορισμοί διαπραγμάτευσης τέθηκαν σε ισχύ λόγω της εγγύησης που χρειάζεται για να διασφαλιστούν οι συναλλαγές.

Ο Matthew Schwartz, δικηγόρος της Kass Shuler στη Φλόριντα, δήλωσε ότι οι περισσότερες κλήσεις που έλαβε προέρχονταν από ιδιώτες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν ή που είχαν παραδοσιακές μετοχές που ήταν περιορισμένες.

Το ράλι του Reddit είχε επίσης νικητές που παραμένουν στο παιχνίδι. Ο Bryan Towey, ένας 20χρονος επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έβγαλε πάνω από 890% αποδόσεις στο GameStop αφού επένδυσε σε 10.000 μετοχές με μέσο κόστος 22,10$ ανά μετοχή στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Towey πούλησε σταδιακά τις συμμετοχές του από τότε που έφτασε τα 165 $, αλλά εξακολουθεί να κατέχει 2.200 μετοχές, με την ελπίδα για μια ακόμη έξαρση.

«Είμαι ενστικτώδης τύπος επενδυτή», είπε ο Towey. «Έχω μια καλή αίσθηση για την επιχείρηση. Αν υπάρχει άλλη μια φούσκα, πιθανότατα θα την ξεφορτωθώ».

Αυτές είναι ορισμένες μόνο... καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που περιγράφουν την κερδοσκοπική τρέλα που πυροδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:04 - 07 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.