ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτή εικόνα στη Wall Street - «Έλαμψε» ο χαλκός

00:21 - 20 Φεβ 2021 | Χρηματιστήρια
Μικτή εικόνα στη Wall Street - «Έλαμψε» ο χαλκός
Νωθρή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής. Την παράσταση στη σημερινή συνεδρίαση «έκλεψε» ο χαλκός, που έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής βρέθηκαν οι δηλώσεις της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, η Γέλεν υποστήριξε πως είναι απαραίτητη περισσότερη οικονομική στήριξη, τονίζοντας ότι το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο.

Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η νέα εξαμηνιαία έκθεσή της που κατέθεσε στο Κογκρέσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), σύμφωνα με την οποία οι κίνδυνοι για εταιρικές πτωχεύσεις παραμένουν σημαντικοί. Η Fed αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός δανεισμός «βρίσκεται πλέον κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο κίνδυνος να καταστούν αφερέγγυες κάποιες μικρές, μεσαίες, ακόμα και κάποιες μεγάλες εταιρείες, παραμένει σημαντικός».

Στο πεδίο των συναλλαγών της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε χωρίς μεταβολή στις 31.494,32 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,20% στις 3.905,95 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 13.874,46 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό να κλείνει κάτω από το ορόσημο των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» έφεραν και οι εκτιμήσεις ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ θα αποφασίσουν ήδη από τον επόμενο μήνα να χαλαρώσουν τις περικοπές παραγωγής, καθώς και τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν.

Με αυτά τα δεδομένα, το  αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου, έχασε 1,28 δολάρια ή 2,1% στα 59,24 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο να λήγει την ερχόμενη Δευτέρα. 

Παράλληλα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε 1,02 δολάρια ή 1,6% για να κλείσει στα 62,91 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό έχασε 0,4% ενώ το Brent κέρδισε 0,8% σημειώνοντας πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, έχοντας σημειώσει υψηλό 13 μηνών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Εβδομαδιαία πτώση 2,3% για τον χρυσό - Σε υψηλό 9 ετών ο χαλκός

Ανοδικά έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επτά μηνών στα οποία βρέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.781 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε απώλειες 2,3% για την εβδομάδα, τις μεγαλύτερες από τις αρχές Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 4,4% στα 4,074 δολ. την λίβρα, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χαλκός κέρδισε 7,6%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα κινήθηκε 1% υψηλότερα στα 1.287 δολάρια ανά ουγκιά. Το παλλάδιο κατέγραψε άνοδο 0,6% στα 2.365 δολάρια, ενώ το ασήμι έκλεισε με κέρδη 1,4% στα 27,4 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 20 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.