ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ριμπάουντ» της Wall Street σε μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας-«Απογειώθηκε» το πετρέλαιο Κύριο

23:18 - 05 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
«Ριμπάουντ» της Wall Street σε μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας-«Απογειώθηκε» το πετρέλαιο
Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από αστάθεια και εναλλαγές προσήμων.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν από τις χθεσινές (4/3) απώλειες, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ξαφνικής αύξησης των επιτοκίων, η οποία αντισταθμίζει την αισιοδοξία τους για οικονομική ανάκαμψη.

Με… καλό μάτι είδαν επίσης οι επενδυτές τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο από ό,τι αναμενόταν. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 379.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και η ανεργία υποχώρησε στο 6,2% από 6,3%.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,85% και έκλεισε στις 31.496,30 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,93% στις 3.841,02 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,55% στις 12.920,15 μονάδες.

Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών έκλεισε το πετρέλαιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019 «σκαρφάλωσε» την Παρασκευή το πετρέλαιο, καταγράφοντας κέρδη άνω του 3,5% στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate την Παρασκευή πρόσθεσε 2,26 δολάρια ή 3,5% και έκλεισε στα 66,09 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Για την εβδομάδα, η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε «άλμα» 7,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 2,62 δολάρια ή 3,9% και τερμάτισε την ημέρα στα 69,36 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 7,7%.

Σημειώνεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του (OPEC+) συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.700 δολαρίων έκλεισε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται υπό πίεση λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των ομολόγων.

Έτσι, ο χρυσός ολοκλήρωσε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, εν μέσω της ενίσχυσης του δολαρίου αλλά και την παραμονή των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, εξελίξεις που καθιστούν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλές «καταφύγιο».

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό έχασε 2,20 δολάρια ή 0,1%, με το μέταλλο να κλείνει κάτω από το επίπεδο των 1.700 δολαρίων και συγκεκριμένα στα 1.698,50 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 5 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Σε διάστημα πενθημέρου, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση της τάξης του 1,8%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Η Fed στηρίζει το δολάριο

Κοντά σε υψηλό τριών μηνών κινείται το αμερικανικό δολάριο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διατήρησε την ήπια ρητορική του παρά την πρόσφατη άνοδο της μεταβλητότητας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,40% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,1918 δολάριο ανά ευρώ. Παράλληλα, το δολάριο κερδίζει κατά 0,35% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3845 δολάριο ανά στερλίνα. Τέλος, το δολάριο υπερισχύει κατά 0,36% έναντι και του ιαπωνικού γιεν, με την ισοτιμία τους να διαπραγματεύεται στα 108,35 γιεν ανά δολάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:31 - 05 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.