ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικές μετοχές: Πώς έχασαν 1,6 τρισ. σε 3 εβδομάδες

14:59 - 06 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Τεχνολογικές μετοχές: Πώς έχασαν 1,6 τρισ. σε 3 εβδομάδες
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το «πάρτι» στις αγορές κάποια στιγμή θα τελειώσει και ίσως τελειώσει με «κλάματα». Τις πρώτες ενδείξεις τις είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες με το κόστος δανεισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ανεβαίνει αισθητά και τις αναταράξεις των ομολόγων να διαχέονται τελικά και στις μετοχές.

Το ισχυρότερο πλήγμα στα χρηματιστήρια έχουν δεχθεί οι μετοχές τεχνολογίας, για τις οποίες άλλωστε πολλοί χτυπούσαν καμπανάκι, καθώς οι αποτιμήσεις τους είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Ο Nasdaq 100 βίωσε έτσι τρεις διαδοχικές εβδομάδες πτώσης, κατά τις οποίες η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών μετοχών συρρικνώθηκε κατά 1,6 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για το χειρότερο σερί για τον δείκτη εδώ και έξι μήνες.

Παρά το γεγονός ότι χθες ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,6%, έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,9%. «Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο απαγορευτικές τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών» σχολιάζει στο αμερικανικό δίκτυο ο Matt Maley, chief strategist της Miller, Tabak + Co. «Η διόρθωση αυτή κατεβάζει σε πιο λογικά επίπεδα τις αποτιμήσεις. Ήταν ώρα να έρθει. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν ες αεί».

Παρά το sell off του τελευταίου διαστήματος οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών εξακολουθούν να είναι σε υψηλότερα του μέσου όρου. Η αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E) για τον Nasdaq 100 είναι σήμερα στο 27, όταν ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας είναι το 21. Στο απόγειό της το 2020 είχε φτάσει στο 30.

Οι εταιρείες λογισμικού Okta Inc και DocuSign ήταν μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας έκαστη περισσότερο από 20% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 06 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.