ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: «Άλμα» για τoν Dow Jones-«Βουτιά» ο Nasdaq

00:09 - 09 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Wall Street: «Άλμα» για τoν Dow Jones-«Βουτιά» ο Nasdaq
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε στη συνεδρίαση της Δευτέρας (8/3) ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, με αποτέλεσμα να πλησιάζει τις 32.000 μονάδες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,97% και έκλεισε στις 31.801,91 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,50% στις 3.822,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 2,41% στις 12.609,16 μονάδες.

Η «εκτόξευση» του Dow Jones οφείλεται στις μετοχές, που είναι έτοιμες να επωφεληθούν περισσότερο από μια οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, καθώς το νομοσχέδιο για το πακέτο τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, είναι προ των πυλών του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σε ανοδική τροχιά καθώς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,60%, προκαλώντας νέες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως δεν περιμένει απότομη ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ λόγω της αύξησης των κυβερνητικών δαπανών.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει και σε απότομη άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όπως έχουν προειδοποιήσει αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η μετοχή της GameStop «εκτοξεύθηκε» μέχρι και 33% μετά από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της επιχείρησης για μετάβαση σε μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τέλος στο ανοδικό σερί του πετρελαίου

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, αν και νωρίτερα βρέθηκαν να σημειώνουν άλμα στον απόηχο της είδησης για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τιμές έπεσαν παρά την επίθεση στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας, υποδεικνύοντας πως οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται στις διακοπές της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικά αεροσκάφη του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα την Κυριακή (7/3), μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. 

Στο πεδίο των συναλλαγών, τo αμερικανικό αργό στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, έχασε 1,04 δολάρια, ή 1,6, για να σταθεροποιηθεί στα 65,04 δολάρια το βαρέλι.

Σε χαμηλό 11 μηνών ο χρυσός μετά την έγκριση του αμερικανικού πακέτου τόνωσης

Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα (8/3) ο χρυσός, ο οποίος έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.

Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου να δέχθηκαν «πλήγμα» από την αισιοδοξία που δημιούργησε στους επενδυτές η έγκριση του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων για την οικονομία των ΗΠΑ από την αμερικανική Γερουσία μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και εν μέσω της αύξησης του επιτοκίου για το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σε επίπεδα άνω του 1,6%.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού, για τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε 1,11% ή 19 δολάρια στα 1.679,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Πτωτικά κινήθηκε το ασήμι, με τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου να χάνει 2 σεντς ή σχεδόν 0,1% στα 25,269 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντίθετα, ο χαλκός, για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου με κέρδη 0,4% και κλείσιμο στα 4,093 δολάρια η λίβρα.

Σε υψηλό 3,5 μηνών το δολάριο

Σε υψηλό 3,5 μηνών «σκαρφάλωσε» το δολάριο σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου, καθώς η αύξηση των αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα ενισχύει το καθεστώς του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου.

Μετά την πτώση 4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, το δολάριο ενισχύθηκε σχεδόν 2,5% από την αρχή του 2021 με τους επενδυτές να αναμένουν ότι η ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών και να ενισχύσει τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,59% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,1847. Παράλληλα, το δολάριο κερδίζει 0,15% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο 1,3820.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:26 - 09 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.