ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλό ρεκόρ για τη Wall Street-Ιστορικά υψηλά για Dow Jones-S&P

00:25 - 12 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Διπλό ρεκόρ για τη Wall Street-Ιστορικά υψηλά για Dow Jones-S&P
Κλίμα ευφορίας επικρατεί στη Wall Street, μετά την υπογραφή του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι ο Dow Jones και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας μάλιστα νέο ιστορικό υψηλό.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εσπευσμένα το απόγευμα της Πέμπτης (11/3) το νομοσχέδιο για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο εγκρίθηκε οριστικά χθες Τετάρτη (10/3) από το Κογκρέσο.

Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αποκλείοντας όσους κερδίζουν άνω των 80.000 δολαρίων κατ' έτος. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,58% στις 32.485,59 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,01% στις 3.938,23 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 2,52% στις 13.398,67 μονάδες.

Στο μεταξύ, σταθεροποιητικά κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,52%.

Στις επιμέρους μετοχές, στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (+2,9%) και Boeing (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (-2,7%) και Coca Cola (-1%). Στις τεχνολογικές μετοχές, η Τesla κέρδισε 4,7%, ενώ η Apple, Facebook, Alphabet και Netflix, όλες ενισχύθηκαν πλέον του 3%.

Στα μάκρο της ημέρας, λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέες αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου ήταν 712.000 έναντι πρόβλεψης για 725.000.

Κέρδη για το πετρέλαιο παρά τα αυξημένα αποθέματα αργού

Σε υψηλό 2,5 ετών έκλεισε η βενζίνη στις ΗΠΑ την Πέμπτη, με τις τιμές πετρελαίου να κλείνουν στο «πράσινο» και το Brent να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν, καθώς οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί και η ικανοποίηση από την δρομολόγηση του πακέτου 1,9 τρισ. δολαρίων το οποίο θα «πέσει» στην αγορά, σε συνδυασμό με  τη σταθεροποίηση των ομολογιακών αποδόσεων, ενίσχυσαν την αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας.

Τα futures της βενζίνης γνώρισαν ρεκόρ ανόδου, μία μόλις ημέρα απ’ όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα αποθέματα της μειώθηκαν δραστικά.

Τα κέρδη του πετρελαίου, ωστόσο, περιορίστηκαν από την αύξηση στα αποθέματα αργού λόγω της κακοκαιρίας στο Τέξας τον προηγούμενο μήνα, που προκάλεσε ζημιές και καθυστέρηση της δραστηριότητας στις μονάδες διύλισης.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 1,73 δολάρια ή 2,6%, κλείνοντας στα 69,63 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαΐου 2019.

Παράλληλα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε άνοδο 1,58 δολάρια ή 2,5%, κλείνοντας στα 66,02 δολ. το βαρέλι.

Τρίτη σερί ημέρα ανόδου για τον χρυσό

Άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από ένα πιο αδύναμο δολάριο και ελαφρώς χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις.

Οι αγοραστές εμπορευμάτων αντέδρασαν στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP, ενώ θα αφήσει αμετάβλητο το όριο των συνολικών αγορών στο 1,85 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ ακόμα διατήρησε την πολιτική της γύρω από τα επιτόκια σταθερή.

«Η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με την έγκριση του πακέτου ενίσχυσης 1,9 τρισ. δολαρίων και ο χαμηλότερος απ’ ότι αναμενόταν πληθωρισμός έδωσαν ώθηση στην τιμή του χρυσού και νίκησαν κάποιους από τους πρόσφατους φόβους σχετικά με το μέταλλο», έγραψε την Πέμπτη ο Carlo Alberto De Casa, επικεφαλής αναλυτής της ActivTrades. Ο ίδιος τόνισε πως ο χρυσός ενδέχεται να αντιμετωπίσει το πρώτο του τεστ για αυτό το κύμα ανόδου, γύρω στα 1.760 δολάρια, το οποίο θεωρείται κομβικό σημείο «αντίστασης» στο να το υπερβεί.

Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 0,8 δολάρια, περί το 1%, κλείνοντας στα 1.722 δολάρια η ουγγιά, ενώ μέσα στην ημέρα άγγιξαν και τα 1.738 δολάρια.

Τέλος, το ασήμι Μαΐου πρόσθεσε 6,3 σεντς ή 0,2%, κλείνοντας στα 26,193 δολ. ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός Μαΐου κέρδισε 10,65 σεντς ή 2,6%, κλείνοντας στα 4,139 δολ. η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:20 - 12 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.