ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικό χρηματιστήριο: «Βουτιά» άνω του 9%-Διακόπηκε η συνεδρίαση

12:57 - 22 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Τουρκικό χρηματιστήριο: «Βουτιά» άνω του 9%-Διακόπηκε η συνεδρίαση
Σε περιδίνηση βρίσκεται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον κεντρικό δείκτη BIST 100 να «κατρακυλά» κατά περισσότερο από 9%.

Η σημερινή «βουτιά» των τουρκικών μετοχών, λόγω της αιφνιδιαστικής απόλυσης του κεντρικού τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε ήδη μία διακοπή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για περίπου 35 λεπτά λόγω της ισχυρής πτώσης πάνω από 6% του δείκτη BIST 100, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών, όπως η σημερινή. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο νέας παύσης, σε περίπτωση συνεχιστεί η «κατρακύλα» του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Η καρατόμηση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ερντογάν υπονόμευσε την αξιοπιστία της τράπεζας και προκάλεσε στους επενδυτές νέους φόβους για αναστροφή των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες είχαν στόχο να αναχαιτίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, που έφθασε σχεδόν στο 16%, και να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο τουρκικός δείκτης BIST 100 διολισθαίνει κατά 9,29% και διαπραγματεύεται στις 1.387,02 μονάδες.

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα, η οποία υποχωρεί κατά 9,32% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στις 7,8914 λίρες ανά δολάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τουρκική λίρα καταγράφει «βουτιά» 9,56% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στις 9,4033 λίρες ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 22 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.