ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» η Wall Street-Αναθερμαίνονται οι φόβοι των επενδυτών Κύριο

23:40 - 23 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Στο «κόκκινο» η Wall Street-Αναθερμαίνονται οι φόβοι των επενδυτών
Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει πτώση 300 μονάδων, λόγω των αναμενόμενων απωλειών από τις αναταραχές, που ενδέχεται να προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα, o Dow Jones υποχώρησε κατά 0,94% ή 308 μονάδες στις 32.423 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 3.910 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,12% στις 13.227 μονάδες.

Η επαναφορά των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ «βαραίνει» το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street, παρά τις δηλώσεις καθησυχασμού εκ μέρους του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Στην παρέμβασή του, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί αυτό το έτος, καθώς η πανδημία θα υποχωρεί και οι Αμερικάνοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω και να ξοδεύουν. Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «η εκτίμηση μας είναι ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού δεν θα είναι ιδιαίτερος μεγάλος ή επίμονος». 

Από την πλευρά της, η Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι «βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης», αν και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα ανακτήσει περίπου 10 εκατ. θέσεις από την κορυφή πριν την πανδημία, ενώ τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να υποφέρουν. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα της επέτρεπε να χρηματοδοτήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως στις υποδομές.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πλέον περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμούς καθημερινά, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων σε 21 πολιτείες ακολουθεί αυξητική πορεία καθώς επικρατούν οι νέες μεταλλάξεις του ιού και αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

«Βουτιά» άνω του 6% για το αργό πετρέλαιο

Σε έδαφος διόρθωσης μπήκε την Τρίτη το πετρέλαιο, με τις τιμές του να βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο των 60 δολαρίων.

«Η ηπειρωτική Ευρώπη αυστηροποιεί τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και περιορίζει έτσι περαιτέρω την κινητικότητα», δηλώνει η Commerzbank. «Αυτό ενδέχεται να έχει αντίστοιχα αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά διυλιστήρια ακόμη αγωνίζονται να ανακάμψουν μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σε διαδοχικές εβδομάδες συσσώρευσης αποθεμάτων αργού.

Έτσι, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 3,80 δολ. ή 6,2% στα 57,76 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές χάνουν πλέον 12,6% από το τελευταίο υψηλό στα 66,09 δολ. στις 5 Μαρτίου, εκπληρώνοντας το βασικό κριτήριο της διόρθωσης που είναι πτώση άνω του 10% από το πρόσφατο υψηλό.

Το Brent Μαΐου, στο μεταξύ, υποχώρησε 3,83 δολ. ή 5,9% στα 60,79 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Το Brent χάνει 12,7% από το πρόσφατα υψηλό στα 69,63 δολ. από τις 11 Μαρτίου.

Το δολάριο «πιέζει» τον χρυσό

Απώλειες σημείωσε ο χρυσός, καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου περιόρισε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 13 δολ. ή σχεδόν 0,8% και έκλεισε στα 1.725,10 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Μαρτίου για το πολύτιμο μέταλλο. 

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να υποχωρεί 54 cents ή 2,1% στα 25,23 δολ. ανά ουγγιά, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε σχεδόν 1,5% στα 4,08 δολ. η λίρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 24 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.