ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Νέο ρεκόρ ο Dow Jones-Στο επίκεντρο η Archegos

23:15 - 29 Μαρ 2021 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Νέο ρεκόρ ο Dow Jones-Στο επίκεντρο η Archegos
Μικτά πρόσημα κατέγραψαν τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν απώλειες εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανές ζημίες, έπειτα από την αθέτηση κάλυψης του περιθωρίου ασφάλισης (margin call) του επενδυτικού κεφαλαίου (hedge fund) Archegos Capital Management (ACM) που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Οι Credit Suisse και Nomura προειδοποίησαν για σημαντικό πλήγμα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τους, μετά το margin call από το Archegos, που φέρεται να οδήγησε στο μπαράζ ρευστοποιήσεων της Παρασκευής (26/3).

Επίσης, η μετοχή της Morgan Stanley υποχώρησε κατά 2,5% μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η τράπεζα έχει πουλήσει δισεκατομμύρια μετοχές. Παράλληλα, ο δείκτης τραπεζών κινήθηκε πτωτικά κατά 1,9%.

Παρά το αρνητικό κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με μικρά κέρδη σε νέο ιστορικό υψηλό. Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε το 17ο ρεκόρ του για το 2021, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας φέτος. Ο δείκτης κατάφερε επίσης να αντιστρέψει την ενδοσυνεδριακή απώλεια 160 μονάδων και να γράψει άλλο ένα ρεκόρ στις +98 μονάδες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,30% και έκλεισε στις 33.172,10 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,10% στις 3.970,76 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,60% στις 13.059,65 μονάδες.

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο με την προσοχή ακόμα στο Σουέζ

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το πετρέλαιο, χωρίς όμως τα νέα για άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ να έχουν διασκεδάσει πλήρως τις ανησυχίες για καθυστερήσεις στα φορτία του «μαύρου χρυσού».

Η αγορά επίσης αναμένει την απόφαση της Πέμπτης από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του για τα παραγωγικά επίπεδα του Μαΐου κι έπειτα.

Το αμερικάνικο αργό στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 0,59 δολάρια, ή 1%, στα 61,56 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent Μαΐου πρόσθεσε 41 cents ή 0,6% και έκλεισε στα 64,98 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Σε χαμηλό 3 εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός τη Δευτέρα καθώς βρέθηκε υπό πίεση από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ειδικότερα, τα futures του χρυσού κινήθηκαν χαμηλότερα την Δευτέρα, καθώς το ισχυρό δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων συμπίεσαν την τιμή του, ενώ οι επενδυτές αναζήτησαν ρευστό μετά από την πτώση της αγοράς μετοχών, οδηγώντας σε πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου.

Η είδηση για την κατάρρευση του fund Archegos έφερε αναταραχή στους επενδυτές και επηρέασε την αρχή της διαπραγμάτευσης στη Wall Street. Η πτώση αυτή έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην αγορά του χρυσού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, ο χρυσός έχασε 20,10 δολάρια ή 1,2%, στα 1.712,2 δολάρια η ουγγιά.

Αντίστοιχα, το ασήμι στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, έκλεισε στα -0,34 δολάρια ή 1,4%, στα 24,77 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος, ο χαλκός του ίδιου μήνα υποχώρησε 0,8% στα 4,04 δολ. η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 29 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.