ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιες αγορές...σε κρίση: Μέχρι πού θα φτάσει το φαινόμενο Evergrande;

08:21 - 21 Σεπ 2021 | Χρηματιστήρια
Παγκόσμιες αγορές...σε κρίση: Μέχρι πού θα φτάσει το φαινόμενο Evergrande;
Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις της κρίσης Evergrande της Κίνας. Ήδη οι αγορές παρουσιάζουν έντονους κραδασμούς. Θα υπάρξει όμως, τελικά ένα παγκόσμιο ντόμινο ή οι ζημιές θα είναι περιορισμένες;

Η κρίση ρευστότητας στον κινεζικό κολοσσό κατασκευαστής ακινήτων έχει ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές και στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Προσθέτουν , όμως, ότι το ζήτημα πιθανότατα θα περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση πριν προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ευρύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική μετάδοση.

Το κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές είναι πώς και πότε θα δράσουν οι ηγέτες στο Πεκίνο και αν θα επιλέξουν την αναδιάρθρωση του Ομίλου China Evergrande, όπως αναμένουν πολλοί επαγγελματίες της αγοράς.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Πεκίνο είναι πιθανό να αφήσει την εταιρεία να αποτύχει, τραυματίζοντας μετόχους και εγχώριους ομολογιούχους. Η Evergrande αντιμετωπίζει την πληρωμή χρέους για τα υπεράκτια ομόλογά της την Πέμπτη.

«Όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα είχε κάποια λύση, δεδομένου ότι η Evergrande είναι μια συστημικά σημαντική εταιρεία», δήλωσε ο Jimmy Chang, επικεφαλής επενδύσεων στο Rockefeller Global Family Office. «Έχει 300 δισ. Δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος. Υπάρχει ζήτημα μόλυνσης εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα. Νομίζω ότι θα καταλήξει να έχει κάποιες κρατικές ενισχύσεις, είτε θα αναλάβει κρατικές δουλειές».

Οι επαγγελματίες της αγοράς δεν πιστεύουν, πάντως, ότι η Evergrande θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη οικονομική κρίση, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια.

«Το δύσκολο με την κατανόηση της Κίνας είναι ότι είναι ένα αδιαφανές σύστημα και πολλές φορές δεν έχουμε απαντήσεις μέχρι να τις λάβουμε», δήλωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου πάγιου εισοδήματος στην BlackRock.

"Το τραπεζικό σύστημα τείνει να ελέγχεται από την κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Rieder. «Η αίσθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει και η αίσθησή μου είναι ότι θα σταθεροποιηθεί ».

Ο Rieder είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια προσοχή για τις κινεζικές εταιρείες ακινήτων και τις πολυεπιστημονικές εταιρείες για ένα χρονικό διάστημα.

Υπάρχει βέβαια ανησυχία ότι η ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας θα επηρεαστεί περαιτέρω και αυτό θα μπορούσε να εισρεύσει σε άλλες οικονομίες.

To CNBC σχολιάζει ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα καθώς η Evergrande έχει αρχίσει να επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές.

«Θα μπορούσε να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτό το ζήτημα ρευστότητας-τα ακίνητα είναι τόσο σημαντικά για την κινεζική οικονομία και την οικονομική ευημερία τόσων πολλών κινεζικών οικογενειών. Η ιδιοκτησία σπιτιού είναι πάνω από 90%», σημειώνει αναλυτής του CNBC. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν διαμερίσματα ως επένδυση, οπότε αν αυτό το πράγμα δεν περιοριστεί, θα μπορούσε να γίνει ένας πραγματικός μαύρος κύκνος».

Το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας είναι τόσο μεγάλη θα μπορούσε να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε. «Αν η Κίνα επρόκειτο να λάβει ένα σοβαρό οικονομικό ζήτημα λόγω China Evergrande, η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία θα κλονιζόταν».

Πού θα σταματήσουν οι αγορές;

Ο Dow Jones έκλεισε, πάντως, τη Δευτέρα (20/9) με πτώση άνω των 600 μονάδων μετά την απότομη πτώση του χρηματιστηρίου στην Ευρώπη και του Χονγκ Κονγκ. Η 10ετής απόδοση του Δημοσίου, η οποία κινείται αντίθετα από την τιμή, υποχώρησε στο 1,297% καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια στα ομόλογα.

«Νομίζω ότι τελικά οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα βρεθεί σε κρίση», δήλωσε ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας στην Capital Economics. «Εάν είστε προγραμματιστής ακινήτων, αντιμετωπίζετε μερικούς ζοφερούς μήνες μπροστά. Η βασική διάκριση που νομίζω είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές ακινήτων να υποφέρουν σημαντικά, αλλά θα παρέμβουν τελικά για να βεβαιωθούν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εντάξει ».

Ο Jim Chanos, πρόεδρος και ιδρυτής της Kynikos Associates, είπε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την κινεζική ηγεσία, η οποία επιβάλλει ρυθμιστική καταστολή εταιρειών Διαδικτύου, εκπαιδευτικών εταιρειών, τυχερών παιχνιδιών και άλλων βιομηχανιών.

«Βλέπουμε μια διαφορετική αλλαγή στον τόνο ... τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις, τους ηγέτες των επιχειρήσεων, τους δυτικούς επενδυτές. Πώς θα χειριστούν ένα πρόγραμμα διάσωσης που όλοι πιστεύουν ότι έρχεται, με κάποιο τρόπο, σε σχήμα ή μορφή; » είπε στο CNBC. «Θα διασωθούν οι δυτικοί κάτοχοι ομολόγων; Θα πάει μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που χρωστούν διαμερίσματα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί από την Evergrande; Θα κουρευτούν οι τράπεζες; »

Η Κίνα προσπάθησε να σταματήσει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων τέσσερις φορές από το 2011, σημείωσε ο Chanos. "Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η οικονομία χτύπησε πολύ γρήγορα την ταχύτητα και οι αρχές έβγαλαν το πόδι τους από τα φρένα και χτύπησαν ξανά το γκάζι", είπε.

Η αγορά ακινήτων ισούται με το 20% του ΑΕΠ της Κίνας, ενώ η δραστηριότητα των ακινήτων γενικά είναι περίπου 30% του ΑΕΠ.

Ο Williams της Capital Economics συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληρώσει καταθέσεις και περιμένουν την παράδοση των ακινήτων του Evergrande. «Δεν γνωρίζουμε αν μπορούν να χτίσουν τα σπίτια, αλλά φαίνεται απίθανο», είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένες κατοικίες είναι ήδη σε εξέλιξη και σε διαφορετικά στάδια κατασκευής.

Ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξουν προβλήματα και σε άλλες εταιρείες ακινήτων, οι αξίες των ακινήτων θα υποστούν ζημιά και θα υπάρξει αναταραχή στην αγορά κατοικίας. Ο καταναλωτής είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην κινεζική οικονομία και ένα χτύπημα στη στέγαση θα μπορούσε να βλάψει την κατανάλωση.

Αυτό θα οδηγούσε επίσης σε άλλες περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές μέσω της αποδυνάμωσης της κινεζικής αγοράς εισαγωγών καθώς και της επιβράδυνσης της ζήτησης για όλα τα είδη πρώτων υλών.

Αυτά είναι τα δεδομένα και οι βασικές εκτιμήσεις. Κλυδωνισμοί και μάλιστα έντονοι, αλλά ως ένα σημείο, καθώς αναμένεται κρατική παρέμβαση της Κίνας.

Μέχρι στιγμής αυτή η σκέψη συγκρατεί την ελεύθερη πτώση. Το ζήτημα είναι πότε θα έρθει και αν τελικά αργήσει ή δεν έρθει καθόλου, τι συνέπειες θα έχει;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.