ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν τον «παλμό» στη Wall Street

22:15 - 13 Οκτ 2021 | Χρηματιστήρια
Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν τον «παλμό» στη Wall Street
Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/10), με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και ήταν ελαφρώς χειρότερα των προσδοκιών.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από το 5,3% του Αυγούστου.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος στις 34.377,81 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 4.365 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,73% στις 14.571,60 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ, με τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να γνωστοποιούν αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά τους μεγέθη για το γ’ τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως μπορεί να αρχίσει την περιστολή των αγορών στοιχείων ενεργητικού ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Στη συνεδρίαση εκείνη η επιτροπή FOMC της κεντρικής τράπεζας είχε ψηφίσει ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια.

Πετρέλαιο: Διορθωτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Τις πρώτες τους απώλειες μετά από πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο παρέμειναν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Οι σημερινές κινήσεις των επενδυτών είναι, όπως φαίνεται, διορθωτικού χαρακτήρα και βασίζονται στη μειωμένη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, αλλά και στις ανησυχίες για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο OPEC υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2021. Αντίθετα, διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2022.

Πλέον, αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μείωση από τα 5,96 εκατ. βαρέλια που ανέμενε στην προηγούμενή του έκθεση. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για αύξηση 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το 2022.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε σήμερα μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα το συμβόλαιο Νοεμβρίου έχασε 20 σεντς ή σχεδόν 0,3% και έκλεισε στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας γράψει χαμηλό στα 79,42 δολάρια.

Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και το αργό τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, που υποχώρησε κατά 24 σεντς ή 0,3% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 83,18 δολάρια το βαρέλι.

Σε υψηλό μήνα ο χρυσός

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έκλεισε η τιμή του χρυσού, με τις απώλειες των αμερικανικών ομολόγων να λειτουργούν ευεργετικά για το πολύτιμο μέταλλο.

Παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν καθώς η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έδειξε άνοδο 0,4% για τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%.

Η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου βοήθησαν επίσης στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

Πιο αναλυτικά, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 35,40 δολάρια, ή 2%, για να κλείσει στα 1.794,70 δολάρια η ουγγιά, μετά από κέρδη 0,2% την Τρίτη. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο σημείωσαν το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 15 Σεπτεμβρίου, δείχνουν τα δεδομένα της FactSet.

Εν τω μεταξύ, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 66 σεντς, ή 2,9%, κλείνοντας στα 23,17 δολάρια η ουγγιά την Τετάρτη, μετά από πτώση 0,7% πριν από μία ημέρα. Οι τιμές έκλεισαν επίσης στο υψηλότερο σημείο από τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο χαλκός Δεκεμβρίου κέρδισε 4,4% στα 4,516 δολάρια η λίβρα, το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:29 - 13 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.