ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street- Δεν αρκούσε ο Πάουελ

00:16 - 23 Νοε 2021 | Χρηματιστήρια
Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street- Δεν αρκούσε ο Πάουελ
Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, που προκάλεσε στη Wall Street ο επαναδιορισμός του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι πωλητές ήταν αυτοί που τελικά επικράτησαν. Αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω των ισχυρών απωλειών του ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Με τη σειρά του ο Nasdaq άσκησε πιέσεις στον S&P 500, με τους δύο δείκτες να έχουν καταγράψει ενδοσυνεδριακά ιστορικά υψηλά προηγουμένως. Αντίθετα, σε ήπια ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/11), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,05% και έκλεισε στις 35.619,26 μονάδες. Στον αντίποδα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,33% στις 4.682,23 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 1,26% στις 15.854,80 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε να είναι ο Πάουελ για δεύτερη τετραετία στο «τιμόνι» της Fed, ενώ παράλληλα πρότεινε την δεύτερη διεκδικήτρια της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας, Λάελ Μπρέιναρντ, για αντιπρόεδρο της Fed. Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, γεγονός που οδήγησε όλους τους δείκτες σε κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Πέμπτη (25/11) η Wall Street θα είναι κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή (26/11) η συνεδρίαση θα είναι μικρότερης διάρκειας λόγω της Black Friday.

Κέρδη για το αργό πετρέλαιο

Νέα άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά τις αναφορές ότι ο OPEC+ θα αντιδράσει σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχωρήσουν στην απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Πιθανότατα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα που κατέχουν οι ΗΠΑ, με σκοπό να καθησυχάσει την αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 81 cents ή 1,1% και έκλεισε στα 76,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Αντίστοιχα, το brent Ιανουαρίου ενισχύθηκε 81 cents ή 1% στα 79,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Ισχυρές απώλειες για τον χρυσό

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και πάνω από 3 μήνες κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, κλείνοντας σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ για άλλη μια τετραετή στην προεδρία της Fed, κάτι που άρεσε στις αγορές, αλλά συνάμα μείωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης υποχώρησε 2% στα 1.807,60 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Νοεμβρίου στα 1.804,30 δολάρια.

Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,3% στα 1.809,30 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από τρεις μήνες, και κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:32 - 23 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.