ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετάλλαξη Όμικρον και οι κεντρικές τράπεζες «τρόμαξαν» τη Wall Street

00:10 - 14 Δεκ 2021 | Χρηματιστήρια
Η μετάλλαξη Όμικρον και οι κεντρικές τράπεζες «τρόμαξαν» τη Wall Street
Στην κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών τους προχώρησαν σήμερα (13/12) οι επενδυτές στη Wall Street, με τα άσχημα νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και τις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών να ασκούν πιέσεις στους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο S&P 500 υποχώρησε τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το ξεπούλημα των κυκλικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, καθώς οι νέες ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19 κλόνισαν το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street.

Στον τομέα της τεχνολογίας, η Apple εγκατέλειψε τα κέρδη αφού απέτυχε να καταγράψει αποτίμηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές ημιαγωγών επέτειναν την πτώση της τεχνολογίας, λόγω της πτώσης της Amkor Technology, της NVIDIA και της Applied Materials.

Το αίσθημα ρίσκου προκάλεσε μια τάση προς την ασφάλεια, υποστηρίζοντας μια άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, οι οποίες διαπραγματεύονται αντιστρόφως από τις αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το 1,4%.

Στο πλαίσιο της πτώσης των αποδόσεων, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν απότομα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν την απόδοση των τόκων που κερδίζουν οι τράπεζες από τα δανειακά τους προϊόντα ή το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο - τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος από τόκους που δημιουργούν οι τράπεζες και του ποσού των τόκων που καταβάλλονται στους καταθέτες.

Το sell off στη Wall Street έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με μια ανακοίνωση για ταχύτερο ρυθμό μείωσης των ομολόγων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,89% και έκλεισε στις 35.650,96 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,86% στις 4.671,30 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 15.413,30 μονάδες.

Οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τις τελευταίες εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο από το στέλεχος στη χώρα και να προειδοποιεί για ένα παλιρροϊκό κύμα μολύνσεων το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται επίσης οι κρίσιμες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και που έδειξαν ράλι του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Πτώση και στο πετρέλαιο

Η ενέργεια μειώθηκε σχεδόν κατά 3% λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εν μέσω νέων ανησυχιών για την απειλή για τη ζήτηση ενέργειας από την αυξανόμενη εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον, η οποία έχει οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης έρχονται ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, προβλέποντας μια ήπια και προσωρινή επίπτωση από την μετάλλαξη.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου αφαίρεσε 51 σεντς ή 0,71% την Δευτέρα, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου επίσης αφαίρεσε 65 σεντς ή 0,86%, για να κλείσει στα 74,50 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 3,75 δολάρια ή 0,21%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.788,55 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντίστοιχα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 15 σεντς ή 0,7% στα 22,352 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε στα 4,973 δολάρια ανά λίβρα, με κέρδη 0,25% την Δευτέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:24 - 14 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.