ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωαγορές:Σε υψηλό ενός μήνα λόγω εξασθένισης των φόβων της Όμικρον

20:35 - 23 Δεκ 2021 | Χρηματιστήρια
Ευρωαγορές:Σε υψηλό ενός μήνα λόγω εξασθένισης των φόβων της Όμικρον
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν σε υψηλό ενός μήνα την Πέμπτη 23/12, οδηγούμενες από τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών, καθώς ενδείξεις ότι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι αναμενόταν, οδήγησε σε βελτιωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που ώθησε τις αποδόσεις της ευρωζώνης και των ομολόγων υψηλότερα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κέρδισε 1%, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη, ενισχυμένη από τις μετοχές των τραπεζών και των ταξιδιωτικών εταιρειών, παρακολουθώντας ένα παγκόσμιο ράλι μετοχών που βοήθησαν επίσης τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ.

Δύο κατασκευαστές εμβολίων δήλωσαν ότι τα εμβόλια τους προστατεύουν από την Όμικρον καθώς τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει αναλογικά λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, σε σχέση με τη Δέλτα, αν και οι ειδικοί δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι η μάχη κατά της COVID-19 δεν έχει τελειώσει.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Imperial College του Λονδίνου ανέφεραν στοιχεία ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

«Το κύμα Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά το 2022 θα έχει ένα ελκυστικό, υγιές οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Philip Petursson, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην IG Wealth Management.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς ανήλθαν σε υψηλά δύο εβδομάδων.

Ο STOXX 600 αναμένεται να κερδίσει περίπου 21% φέτος και απέχει μόλις 1,5% από τα υψηλά ρεκόρ του.

"Φέτος, οι οικονομίες άνοιξαν ξανά από τα lockdown του 2020 και επωφελήθηκαν από όλα τα δημοσιονομικά κίνητρα. Το 2022 θα είναι ο δρόμος προς την ομαλοποίηση των αποδόσεων των μετοχών, των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης", δήλωσε ο Petursson.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,04% στις 15.756,31 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,77% στις 7.106,15 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,43% στις 7.373,34 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά 0,70%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 1,24%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,98%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.