ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το... επιφυλακτικό άνοιγμα

12:17 - 25 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το... επιφυλακτικό άνοιγμα
Θετικό είναι το κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών την Παρασκευή (25/2), με τους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να ξεκινούν τη συνεδρίαση στα «πράσινα».

Οι κινήσεις, βέβαια, είναι επιφυλακτικές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση στην Ουκρανία μέσω ξηράς, αέρος και θάλασσας, προκαλώντας φόβους για μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και σοκάροντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι παγκόσμιες μετοχές την Πέμπτη σημείωσαν απότομη πτώση μετά την είδηση ​​της επίθεσης, αν και οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν μια εκπληκτική ανάκαμψη για να τερματίσουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Πάντως και πάλι ο STOXX 600 εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πάνω από 10% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου και πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι υπάρχει περισσότερο περιθώριο για απώλειες εάν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυξηθούν περαιτέρω και τα τανκς του Πούτιν συνεχίσουν να προελαύνουν.

Οι παγκόσμιες αγορές μπορεί να έχουν ανακτήσει μερικές από τις χειρότερες απώλειές τους μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά το κλίμα παραμένει αρνητικό, αφού έγινε πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο.

Αρκετοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως η έκταση των κυρώσεων, που θα επηρεάσουν τις τιμές της ενέργειας, καθώς και την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

Τα σχόλια τις τελευταίες 24 ώρες υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα επιμείνουν στα σχέδιά τους για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής λόγω του πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί ότι η εισβολή δεν αλλάζει θεμελιωδώς τις οικονομικές προοπτικές.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα αβεβαιότητας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς, με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή, δεν αποκλείεται άλλο ένα βραχυπρόθεσμο σοκ στον πληθωρισμό.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε περισσότερο από 60% μέσα στην Πέμπτη, πριν κλείσει λίγο πάνω από 30% υψηλότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,47% στις 441,04 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ανεβαίνει 0,03% στις 14.056,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,05% στις 6.524,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,07% στις 7.291,56 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 0,11%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,16%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ανεβαίνει 1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.