ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεκόρ εκροών 6,7 δισ. δολαρίων για τις ευρωπαϊκές μετοχές Κύριο

17:52 - 04 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Ρεκόρ εκροών 6,7 δισ. δολαρίων για τις ευρωπαϊκές μετοχές
«Φεύγουν» μαζικά οι επενδυτές από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Bank of America να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή έξοδο στην ιστορία, με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να αποτελεί προφανώς την «πηγή του κακού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global που επικαλείται η αμερικανική τράπεζα, οι συνολικές εκροές ανήλθαν σε 6,7 δισ. δολάρια για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εκροές οδήγησαν και τις παγκόσμιες αγορές σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης των 5 δισ. δολαρίων, οι πρώτες μετά από 10 συνεχόμενες εβδομάδες εισροών.

«Τα ατυχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενέχουν κίνδυνο για παγκόσμια ύφεση», σημειώνουν οι αναλυτές της BofA. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύονται και οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους» εξηγεί ο αναλυτής της τράπεζας, Michael Hartnett. 

Οι εκροές – ρεκόρ στη Γηραιά Ήπειρο επήλθαν εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού. Το πρόβλημα δε, ήταν μεγαλύτερο σε αγορές με υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι επενδυτές, μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, στρέφονται στα μετρητά και τον χρυσό, ο οποίος εμφανίζει εισροές 1,9 δισ. δολαρίων, με τα αμοιβαία κεφάλαια να προσελκύουν 46,3 δισ. δολάρια, που ήταν η μεγαλύτερη εισροή των τελευταίων εννέα εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 13% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, περισσότερο από το 9% που έχει υποχωρήσει ο S&P 500 στις ΗΠΑ. Οι τράπεζες, που είχαν ωφεληθεί περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομίας, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα», χάνοντας περισσότερο από 20% σε σχέση με το υψηλό της 10ης Φεβρουαρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:58 - 04 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.