ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Ουκρανία και ΕΚΤ

12:21 - 10 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Ουκρανία και ΕΚΤ
Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (10/3) εν μέσω μιας ασταθούς εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, αναμένοντας και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έπεσαν απότομα μετά το πρόσφατο ράλι και τις διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να ενισχύουν το παγκόσμιο κλίμα κινδύνου.

Οι αγορές έχουν εναρμονιστεί στενά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται. Η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά αεροσκάφη αργά την Τετάρτη ότι βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να επιτραπεί η εκκένωση.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διεξήγαγε ντε φάκτο «οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές έως το τέλος του έτους.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της. Η προοπτική αύξησης των τιμών της ενέργειας που επιδεινώνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, παράλληλα με μια πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο να αποφασίσουν πόσο γρήγορα θα αυστηροποιήσουν την ιστορικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Hugo Boss ανακοίνωσε κέρδη, ενώ η Credit Suisse δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της και η Deutsche Bank παρουσιάζει το Investor Deep Dive της.

Οι μετοχές της Polymetal International συνέχισαν να ανεβαίνουν το πρωί της Πέμπτης, προσθέτοντας άλλο 15% στις πρώτες συναλλαγές για να ηγηθεί του Stoxx 600, με βάση την άνοδο 62% της Τετάρτης στην ανακοίνωση του αγγλο-ρωσικού ανθρακωρύχου ότι οι δραστηριότητές του στη Ρωσία και το Καζακστάν συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.

Αντίθετα, ο πορτογαλικός όμιλος διανομής τροφίμων Jeronimo Martins υποχώρησε 7,8% μετά την έκθεση κερδών του τέταρτου τριμήνου και την προειδοποίηση για τις επιπτώσεις του πολέμου και του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,42% στις 432,64 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ υποχωρεί 1,04% στις 13.700,01 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,14% στις 6.314,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 0,41% στις 7.161,60 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά 1,54%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,41%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να διολισθαίνει 1,78%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.