ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Πτώση 2,05% για τον Nikkei

11:24 - 11 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Πτώση 2,05% για τον Nikkei
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (11/3), με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις απώλειες στη Wall Street μετά τη νέα «έκρηξη» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς και τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Αμερική ετοιμάζεται για έναν ακόμη χρόνο με «πολύ άβολα υψηλό» πληθωρισμό εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία την Πέμπτη κατέληξαν σε αποτυχία.

Οι δηλώσεις της Γέλεν έγιναν καθώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδήγησε σε άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα ύψη τον Φεβρουάριο, στο 7,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως. Η εκτίμηση για μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική ενισχύθηκε περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει να αντλεί χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτό το καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων.

Στην Ταϊλάνδη, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική της τράπεζα ενδέχεται να μην αυξήσει τα επιτόκια σύντομα παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, λόγω των κινδύνων για τον τουριστικό τομέα και την ανάπτυξή της.

«Η ειρηνευτική συνομιλία (για τον πόλεμο στην Ουκρανία) δεν έχει αποφέρει πολλά αποτελέσματα, ο ΔΤΚ των ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οδεύουμε προς το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γιεπ Γιουν Ρονγκ, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG.

Οι μετοχές στην Κίνα (.SSEC), οι οποίες βυθίστηκαν πάνω από 2% νωρίτερα λόγω των κινδύνων διαγραφής ορισμένων εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέστρεψαν την πορεία τους προς διαπραγμάτευση 0,4% υψηλότερα, αφού ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε απώλειες 2,05%, κλείνοντας στις 25.162,78 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,52% στις 20.572 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 0,41% στις 3.309,75 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,62% στις 12.447,37 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,97% και έκλεισε στις 17.264,74 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,71% στις 2.661,28 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.063,60 μονάδες, χάνοντας 0,94%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.