ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στα κέρδη η Wall Street- Υποχωρεί το πετρέλαιο

23:33 - 22 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Επιστροφή στα κέρδη η Wall Street- Υποχωρεί το πετρέλαιο
Κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης (22/3), με τους επενδυτές να... χωνεύουν τα τελευταία σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ για την αύξηση των επιτοκίων.

Οι μετοχές προέρχονταν από μια ασταθή συνεδρίαση τη Δευτέρα, καθώς ο Πάουελ είπε ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός» και υποσχέθηκε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για τον περιορισμό του. Τα σχόλιά του ήρθαν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018.

«Η προσμονή αποδείχτηκε χειρότερη από το πραγματικό γεγονός και τώρα τα μηνύματα που ακούσαμε χθες... μας προετοιμάζουν για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο», σχολίασε στο CNBC η Λιζ Γιανγκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο SoFi.

Ορισμένοι αναλυτές ανέβασαν τις προσδοκίες τους για αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να μετακινήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η Goldman Sachs αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις της Fed τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζόναθαν Πίνγκλ, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 bp αυξάνονται».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έφτασε την Τρίτη στο 2,392% στα υψηλά της συνεδρίασης, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2019.

Ανοδικά κινήθηκαν μαζί με τα επιτόκια και οι τραπεζικές μετοχές. Η JPMorgan κέρδισε 2,1% και η Bank of America σημείωσε άνοδο 3,1%.

Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες δυσκολεύτηκαν τη Δευτέρα μετά τα σχόλια του Πάουελ, ανέκαμψαν την Τρίτη. Τα Big Tech ονόματα Alphabet, Meta και Amazon κέρδισαν όλα πάνω από 2%, παρέχοντας υποστήριξη στους δείκτες.

Οι επενδυτές συνέχισαν την Τρίτη να παρακολουθούν την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λέει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι... με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο πόλεμος με την Ουκρανία πλησιάζει σε αδιέξοδο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 254,47 μονάδων ή 0,74% στις 34.807,46 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,19% για να κλείσει στις 4.514,09 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε ράλι σχεδόν 2% (1,95%) για να τερματίσει στις 14.108,82 μονάδες.

Οι τρεις κύριοι δείκτες είναι σε τροχιά να ολοκληρώσουν θετικά τον μήνα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,1% τον Μάρτιο, ενώ ο Dow Jones και ο Nasdaq είναι ο καθένας πάνω από 2% υψηλότερα τον μήνα.

Υποχώρηση για τις τιμές του πετρελαίου

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, αφού φαντάζει απίθανο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου όπως οι ΗΠΑ ως αντίποινα για την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διχάστηκαν σχετικά με την απαγόρευση, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, λένε ότι το μπλοκ εξαρτάται πολύ από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας για να αντέξει ένα τέτοιο βήμα.

Επιπρόσθετα στις ελλείψεις εφοδιασμού, οι εξαγωγές πετρελαίου της Caspian Pipeline Consortium (CPC) ενδέχεται να μειωθούν κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), καθώς επισκευάζει δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσης που έχουν υποστεί ζημιές από μια καταιγίδα στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τιμές του πετρελαίου άντλησαν επίσης υποστήριξη από απειλές για την προμήθεια, καθώς η ομάδα Χούτι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης ενέργειας και νερού της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι δεν θα φέρει ευθύνη για τυχόν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις επιθέσεις των Χούτι, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας με τον χειρισμό της Υεμένης και του Ιράν από την Ουάσιγκτον.

Η αγορά πετρελαίου θα παρακολουθεί τον τελευταίο γύρο εβδομαδιαίων δεδομένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ για σαφέστερη κατεύθυνση. Οι αναλυτές αναμένουν ελαφρά άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 1,39% στα 108,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έπεσε 1,10% στα 114,35 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση και για τα πολύτιμα μέταλλα

Μικρές απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, υποχωρώντας 0,46% στα 1.920,55 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι έχασε 1,64% στα 24,898 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στα 4,7103 δολάρια η λίβρα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:42 - 22 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.