ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρελαϊκές πιέσεις «πλήγωσαν» τη Wall Street-Στα χαμηλά ημέρας οι δείκτες

23:32 - 23 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Πετρελαϊκές πιέσεις «πλήγωσαν» τη Wall Street-Στα χαμηλά ημέρας οι δείκτες
Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν σήμερα (23/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την ισχυρή άνοδο των τιμών πετρελαίου να φέρνει τους πωλητές στο προσκήνιο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 34.358,50 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,26% στις 4.454,86 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,32% στις 13.922,60 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.

Η Wall Street κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στο «κόκκινο» καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) που τάσσονται υπέρ πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, που συνεχίζει να καλπάζει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα.

ΗΠΑ και Ευρώπη να προσανατολίζονται σε νέες κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι δύσκολα αυτές θα φτάσουν στο σημείο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο από την ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες και αναμένεται σύντομα να αρχίσει τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τη G7 και την ΕΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση τον Φεβρουάριο, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνέχισαν να αυξάνονται όπως και οι τιμές των κατοικιών. Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 2% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 772.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Νέο «άλμα» για το πετρέλαιο

Σε υψηλό δύο και πλέον εβδομάδων έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επωφελούνται από την αβεβαιότητα που έχει επιφέρει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στην παραγωγή και τα αποθέματα.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος λόγω της πίεσης στην προσφορά. Παράλληλα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία στην προσφορά του πετρελαίου σε συνδυασμό με την απόφαση της χώρας να περιορίσει την εξαγωγή αργού πετρελαίου  μέσω του αγωγού CPC.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στη χώρα υποχώρησαν κατά 2,508 εκατ. βαρέλια έναντι μείωσης 3,61 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 1,85 εκατ. βαρέλια.

Με αυτά τα δεδομένα, το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε «άλμα» κατά 5,66 δολάρια ή 5,2% και έκλεισε μια ανάσα από τα 115 δολάρια το βαρέλι, στα 114,93 δολάρια. Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαΐου να σκαρφαλώνει 6,12 δολάρια υψηλότερα ή 5,3% και να τερματίζει και πάλι πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, στα 121,60 δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο και για τα δύο συμβόλαια από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Μικρή άνοδος για τον χρυσό

Επιστροφή στα κέρδη για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει με θετικό πρόσημο μετά τις χθεσινές απώλειες.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν 0,8% ή 15,8 δολάρια στα 1.937,30 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα, το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 29 σεντς ή 1,1% στα 25.189 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:07 - 24 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.