ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Μοναδική... παραφωνία ο Nikkei

10:24 - 30 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Μοναδική... παραφωνία ο Nikkei
Στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας τη συνεδρίαση της Τετάρτης (30/3), καθώς οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας αύξησαν τις ελπίδες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας (.MIAPJ0000PUS) σημείωσε άνοδο 1,28%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν ένα μήνα, με τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν η μοναδική εξαίρεση σημειώνοντας πτώση, αν και την Τρίτη έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Η Ουκρανία πρότεινε την Τρίτη την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, αν και στο πεδίο οι αναφορές για επιθέσεις συνεχίστηκαν και η Ουκρανία αντέδρασε με σκεπτικισμό στην υπόσχεση της Ρωσίας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο.

Αυτό οδήγησε σε ράλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street, αν και η αισιοδοξία έχε πλέον μετριαστεί.

«Από τη μια πλευρά, υπήρξαν πιο θετικά νέα σχετικά με την Ουκρανία, και η αγορά ελπίζει σε μια ειρηνευτική συμφωνία κάποια στιγμή, με τις μετοχές να ανεβαίνουν», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην AMP Capital.

«Αλλά, στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων, και υπάρχει αυτή η συζήτηση για το αν θα δούμε ύφεση στις ΗΠΑ λόγω της αντιστροφής μέρους της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η ευρέως παρακολουθούμενη καμπύλη αποδόσεων του αμερικανικού ομολόγου 2ετίας/10ετίας αντιστράφηκε για λίγο την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιθετική σύσφιξη πολιτικής από την Federal Reserve θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

Οι πιο μακροχρόνιες αποδόσεις που πέφτουν κάτω από τις συντομότερες υποδηλώνουν έλλειψη πίστης στη μελλοντική ανάπτυξη και οι αποδόσεις 10ετών που πέφτουν κάτω από τα επιτόκια των 2ετών θεωρείται ευρέως ως προάγγελος ύφεσης.

«Τα μηνύματα από την καμπύλη απόδοσης είναι πολύ μπερδεμένα», είπε ο Όλιβερ. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και των 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν τελευταία 3,4 μονάδες βάσης.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ παρασύρουν επίσης τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που αποτελεί απειλή για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί το βασικό της ανώτατο όριο αποδόσεων την Τετάρτη, εκφράζοντας την πρόθεσή της να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη.

Αν και αυτό προφανώς υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την νομισματική πολιτική της, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν εάν η στρατηγική είναι βιώσιμη.

«Δεν θα εκπλαγώ αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θέσει υψηλότερο όριο για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, επί του παρόντος στο 0,25%. Δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι πολύ πίσω από την καμπύλη, γιατί εάν το γιεν αποδυναμωθεί περαιτέρω πέρα ​​από ορισμένα επίπεδα, θα μπορούσε να προκαλέσει φόβους στην αγορά», δήλωσε ο Τζοέλ Λε Σο, διαχειριστής κεφαλαίων του υποκεφαλαίου Sustainable Japan Equity του Eurizon Fund.

Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας προκάλεσε απότομη αποδυνάμωση του γιεν, αλλά κατάφερε να ανακτήσει κάποιο χαμένο έδαφος την Τετάρτη.

Το ιαπωνικό νόμισμα ήταν στα 121,95 ανά δολάριο, σε σύγκριση με το χαμηλό της Δευτέρας στα 124,3. Οι traders επεσήμαναν τους αυξανόμενους φόβους ότι οι ιαπωνικές αρχές ενδέχεται να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υποχώρηση καθώς βρίσκονται πίσω από τον στόχο της ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,80%, κλείνοντας στις 28.027,25 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 1,44% στις 22.241 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 1,96% στις 3.266,60 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά ανοδικά 2,96% στις 12.249,25 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 1,09% και έκλεισε στις 17.740,56 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 2.746,74 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.514,50 μονάδες, κερδίζοντας 0,67%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.