ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Στο επίκεντρο τα μάκρο

10:14 - 12 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Στο επίκεντρο τα μάκρο
Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (12/4), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την αποχώρηση άγνωστου επενδυτή από τις Deutsche Bank και Commerzbank και προσβλέπουν στις σημαντικές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν 2,3%, καθώς δημοσιεύματα τη Δευτέρα ανέφεραν ότι ένας άγνωστος επενδυτής πούλησε μεγάλα μερίδια που είχε στις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank.

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν 9,5% και της Commerzbank 8,6%. Εκπρόσωπος της πρώτης σημείωσε ότι η τράπεζα παραμένει «σίγουρη για τη στρατηγική της». Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι η πώληση ανέρχεται σε 116 εκατομμύρια μετοχές της Deutsche Bank και 72,5 εκατομμύρια μετοχές της Commerzbank, περισσότερο από το 5% των δύο γερμανικών τραπεζών.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάρτιο την Τρίτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με το πόσο δραστικά θα πρέπει να ενεργήσει η Federal Reserve προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, η οποία, με τη σειρά της, έχει διαταράξει τα αποθέματα. Στη διάρκεια της νύχτας, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εργάζεται «επειγόντως» για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες μιας υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη για να συζητήσουν την επόμενη κίνηση νομισματικής τους πολιτικής, αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο να σταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έναντι της καθοδικής πίεσης στην οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στα μάκρο, τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Παράλληλα, στη Γερμανία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,3% τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 1981.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,10% στις 453,20 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ υποχωρεί 1,65% στις 13.958,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,58% στις 6.451,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πέφτει 0,81% στις 7.557,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά 1,23% στις 24.448 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 1,06% στις 8.492,65 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,81% στις 6.062,27 μονάδες.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.