ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο πληθωρισμός και τράπεζες

10:06 - 13 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο πληθωρισμός και τράπεζες
Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/4) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με εξαίρεση την ηπειρωτική Κίνα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο υψηλά όσο φοβόντουσαν οι αγορές.

Το θετικό κλίμα στην αγορά μετοχών, όμως, περιορίστηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι συνεχείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «επέστρεψαν και πάλι σε αδιέξοδο για εμάς», κρατώντας το ευρώ κολλημένο σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το κόστος της βενζίνης σε υψηλά ρεκόρ, εδραιώνοντας την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα, οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάστηκαν καθώς οι τιμές των αγαθών, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκαν κατά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

«Αν και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει την τροχιά της Fed από την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, θα ασκηθεί λιγότερη πίεση για να είναι υπερβολικά επιθετική το δεύτερο εξάμηνο του έτους», εξήγησε η Κλάρα Τσέονγκ, αναλυτής της JPMorgan Asset Management.

Επίσης, τα πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα δεδομένα εισαγωγών από την Κίνα επηρέασαν επίσης τις προοπτικές, αν και ενίσχυσαν την άποψη ότι το Πεκίνο θα πρέπει να χαλαρώσει ξανά σύντομα την πολιτική του. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας διατηρήθηκε καλά τον Μάρτιο, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1%, στην πρώτη πτώση από τον Αύγουστο του 2020 και πολύ χειρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών για ανάπτυξη 8%.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, επιταχύνοντας την απόσυρση των μέτρων τόνωσης που δρομολόγησε την περίοδο της πανδημίας για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. 

Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Reserve Bank of New Zealand μετά τις αυξήσεις κατά 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Με την τελευταία αύξηση το επιτόκιο πήγε στο 1,5% από 1% προηγουμένως. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,93%, κλείνοντας στις 26.843,49 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,11% στις 21.339 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,82% στις 3.186,82 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,46% στις 11.583,75 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 1,83% και έκλεισε στις 17.301,65 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,86% στις 2.716,49 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.479 μονάδες, κερδίζοντας 0,34%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.