ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλακτικότητα στις ασιατικές αγορές- «Τρομάζουν» lockdown και Fed

09:58 - 19 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Επιφυλακτικότητα στις ασιατικές αγορές- «Τρομάζουν» lockdown και Fed
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (19/4), με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας από τα lockdown για τον COVID-19 και την προοπτική της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve να δημιουργούν ανησυχία στις αγορές.

Στην Κίνα, οι Αρχές υποσχέθηκαν να στηρίξουν την οικονομία που επλήγη από το χειρότερο ξέσπασμα του COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει τα υποχρεωτικά αποθεματικά για όλες τις τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης (bps), απελευθερώνοντας περίπου 530 δισεκατομμύρια γιουάν σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα για να μετριάσει την επιβράδυνση.

Οι επενδυτές, ωστόσο, θεώρησαν ότι η μικρότερη από την αναμενόμενη περικοπή μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιστρέψει μια απότομη επιβράδυνση στη δεύτερη οικονομία του κόσμου που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Κίνα θα εντείνει επίσης την οικονομική υποστήριξη για βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις επιδημίες του COVID-19, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα.

Αυτό προέκυψε αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο καθώς η κατανάλωση, τα ακίνητα και οι εξαγωγές επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς του κορονοϊού.

Οι αναλυτές είπαν ότι το βασικό ερώτημα ήταν εάν οι Αρχές θα έκαναν προσαρμογές στα σκληρά μέτρα κατά του COVID-19. «Περιμένουμε περισσότερη στήριξη, κυρίως με τη μορφή περισσότερων επενδύσεων σε υποδομές, ισχυρότερης πιστωτικής ανάπτυξης και ευκολότερης πολιτικής για τα ακίνητα. Αλλά δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 5,5%, ούτε να αλλάζει πολιτική για τον κορονοϊό σύντομα», δήλωσε ο Γουάνγκ Τάο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην UBS Investment Bank Research.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ δέχθηκε πιέσεις από την πτώση των τεχνολογικών κολοσσών που είναι εισηγμένοι στην πόλη εν μέσω της τελευταίας ρυθμιστικής καταστολής της Κίνας στον κλάδο.

Παράλληλα, η Μόσχα έχει επικεντρώσει εκ νέου τη χερσαία επίθεσή της στις δύο ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να πολεμήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,69%, κλείνοντας στις 26.985,09 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σημαντικά 2,28% στις 21.033,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,06% στις 3.193,24 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,68% στις 11.612,28 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 0,56% και έκλεισε στις 16.993,40 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,95% στις 2.718,89 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.565,20 μονάδες, κερδίζοντας 0,56%.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 19 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.