ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών χάρη στη Fed

10:59 - 05 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών χάρη στη Fed
Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (5/5), αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όσο αναμενόταν τα επιτόκια, μη εφαρμόζοντας πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των κερδών, ανεβαίνοντας κοντά στο 3%, με σχεδόν όλους τους κλάδους να κινούνται ανοδικά.

Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 40 ετών. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει επίσης τη μείωση του ισολογισμού της τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε πιο επιθετικές αυξήσεις σε μελλοντικές συνεδριάσεις, προκαλώντας ένα ράλι ανακούφισης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η Fed προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Η εστίαση στην Ευρώπη την Πέμπτη θα στραφεί στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει επίσης στο ραντάρ των επενδυτών. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ανανέωσαν την επίθεσή τους στο συγκρότημα χαλυβουργίας Azovstal, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών μαχητών στη Μαριούπολη.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρότεινε σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του έκτου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών. Η Shell, η BMW, η Leonardo, η UniCredit, η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM, η Societe Generale, η Credit Agricole, η AXA, η Stellantis, η Airbus και η Air France KLM ήταν μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν τα εταιρικά τους αποτελέσματα την Πέμπτη. Οι μετοχές της Airbus σημείωσαν άνοδο 8% για να οδηγήσουν τον Stoxx 600 στις αρχές της διαπραγμάτευσης μετά από μια ισχυρή έκθεση πρώτου τριμήνου.

Στα μάκρο, σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθώς σε μηνιαίο επίπεδο μειώθηκαν 4,7% έναντι του 2,2% τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 1,31% στις 447,13 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 1,81% στις 14.223 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,89% στις 6.516,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 1,32% στις 7.591,84 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά 1,63% στις 24.291 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,42% στις 8.625,07 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,88% στις 5.831,68 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.