ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street- «Βαρίδι» ο φόβος ύφεσης

17:41 - 08 Ιουν 2022 | Χρηματιστήρια
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street- «Βαρίδι» ο φόβος ύφεσης
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (8/6), με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων και τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 33.061,04 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,22% στις 4.151,65 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,29% στις 12.210,74.

Ο δείκτης GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα δείχνει τώρα ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9% για το δεύτερο τρίμηνο, από 1,3% την περασμένη εβδομάδα. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικών δανείων.

Καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν στο CNBC.

Η δράση στην αγορά ομολόγων έβλαψε το επενδυτικό κλίμα την Τρίτη, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε από τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός άλματος άνω του 3% για το JD.com και τη Moderna, η οποία αυξήθηκε 3% αφού η τροποποιημένη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 έδειξε ισχυρότερη ανταπόκριση σε νέες παραλλαγές.

Άπαντες περιμένουν πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Μάιο την Παρασκευή. Πολλοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία θα είναι κρίσιμα για την πορεία της πολιτικής της Fed και για το αν η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα.

Γενικότερα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενθάρρυναν τους φόβους για ύφεση. Ο S&P 500 υποχωρεί σχεδόν κατά 14% από το υψηλό όλων των εποχών που έφτασε τον Ιανουάριο.

«Το ερώτημα είναι εάν αυτός ο βραδύτερος σιωπηρός ρυθμός σύσφιξης αποδίδεται στην πεποίθηση ότι η Fed θα επιτύχει τους στόχους πολιτικής της ή επειδή η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση», επισημαίνει ο Γκάργκι Σοντούρι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη BlackRock. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.