ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

10:23 - 17 Ιουν 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση
Δυσκολεύτηκαν να βρουν κατεύθυνση οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (17/6), με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κεντρικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, επειδή αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ ασταθείς, διαπραγματεύονται με βάση τις εξελίξεις και με βάση τις προσδοκίες της Fed, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα, δεν έχει νόημα να πουλήσεις. Νομίζω ότι μόλις σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ανάκαμψη στην αγορά μετοχών», δήλωσε ο Σούρες Τάντια, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο APAC Chief Investment Office της Credit Suisse.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Μετά από αυτή την απόφαση, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε περισσότερο από 1% στα 134,02 ανά δολάριο, αν και ήταν ακόμα ισχυρότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα άνω του 135 που παρατηρήθηκαν έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη των ομοτίμων της παγκοσμίως. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησαν όλες τα επιτόκια.

«Η αντίφαση είναι: Ενώ οι αγορές λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, όσο περισσότερο κάνουν οι κεντρικές τράπεζες για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, τόσο περισσότερο σοκάρουν τις αγορές. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Ντέιβιντ Ρος, πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής της Independent Strategy, στο CNBC.

Πέρα από τις ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, άλλοι παράγοντες όπως οι διαταραχές που προκαλούνται από την πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επίσης συμβάλει περαιτέρω σε μια αβέβαιη οικονομική προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,77%, κλείνοντας στις 25.963 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,98% στις 21.050 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 0,96% στις 3.316,79 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,54% στις 12.338,38 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 1,25% και έκλεισε στις 15.641,26 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 2.440,93 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.474,80 μονάδες, πέφτοντας 1,76%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.