ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορές: Τα τέσσερα βασικά σενάρια για το υπόλοιπο του 2022

08:05 - 27 Ιουν 2022 | Χρηματιστήρια
Αγορές: Τα τέσσερα βασικά σενάρια για το υπόλοιπο του 2022
Η μεταβλητότητα είναι αυξημένη στα χρηματιστήρια και αποτελεί αρνητικό καταλύτη για τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική UBS επιχειρεί να αποτυπώσει την τρέχουσα και βραχυπρόθεσμα μελλοντική κατάσταση, καταθέτοντας μέσω νέας της έκθεσης τα βασικά της σενάρια.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ορισμένα δεδομένα της επικαιρότητας, ο επενδυτικός οίκος παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια που διαβλέπει μέχρι το τέλος του 2022:

1. Στασιμοπληθωρισμός (20% πιθανότητες)

Στο σενάριο αυτό, οι μετοχές και τα ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν. Στις αγορές συνεχίζουν να επικρατούν οι ανησυχίες ότι η Fed παραμένει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, με αποτέλεσμα να υποχωρούν. Στην περίπτωση αυτή, η UBS προτείνει στους επενδυτές να διαμορφώσουν ένα χαρτοφυλάκιο ρευστότητας, το οποίο θα καλύπτει για 3 έως 5 χρόνια τις ανάγκες των ταμειακών ροών. Συστήνει έναν συνδυασμό μετρητών ομολόγων και δομημένων επενδύσεων με την διαφοροποίηση να γίνεται με αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

2. Ήπια προσγείωση (40% πιθανότητες)

Στο σενάριο αυτό, αναμένεται μία ήπια ανάκαμψη των μετοχών. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν ότι βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Οι προβλέψεις  για τα εταιρικά κέρδη δεν καταγράφουν ούτε σημαντική αύξηση ούτε μείωση. Οι μετοχές καταγράφουν συγκρατημένη άνοδο. Η UBS προτείνει οι επενδυτές να πάρουν θέσεις σε μετοχές αξίας που υπεραποδίδουν, όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%.

3. Ύφεση (30% πιθανότητες)

Στο σενάριο αυτό, οι μετοχές υποχωρούν όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων, δηλαδή οι τιμές τους αυξάνουν. Η πτώση της ζήτησης σημαίνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν απότομα και οι επενδυτές αρχίζουν να περιμένουν σημαντική συρρίκνωση στα εταιρικά κέρδη, επιβαρύνοντας τα χρηματιστήρια. Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, στηρίζοντας τα ομόλογα. Η UBS προτείνει στους επενδυτές να προσθέσουν αμυντικά και ποιοτικά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους, ενδεχομένως επενδύοντας σε ποιοτικά εισοδήματα και αμυντικούς τομείς όπως η υγεία.

4. Αναπληθωρισμός - Αναθέρμανση της οικονομίας (10% πιθανότητες)

Στο σενάριο αυτό, η UBS αναμένει ράλι στα χρηματιστήρια. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν μερικώς, καθώς ο πληθωρισμός σημειώνει πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ενώ έχουμε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, παράλληλα με το τέλος της στρατηγικής «zero Covid» στην Κίνα. Η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνει, ενώ συστήνονται τοποθετήσεις σε μετοχές ανάπτυξης, με ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά και σε τομείς όπως της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής, καθώς και της αγοράς της Κίνας.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:10 - 27 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.